1b1d87f6 baf3 b3a9 11d9 9c6b2f6cf23e

Dobitnici Zlatne palme u Kanu i Zlatnog lava u Veneciji na 50. FEST-u!Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini doživljava svoje jubilarno 50. izdanje, i biće održan od 25. februara do 6. marta 2022. godine u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala.

Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišenjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet , igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio “Hrabri novi svet”.

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno preko 80 premijernih filmova u različitim programskim  selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.
 
Veliko nam je zadovoljstvo što će na FEST-u biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film TITAN, rediteljke  Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji.
 
Na otvaranju 50. FEST-a  25. februara u Kombank dvorani, biće prikazan film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.
 
Nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biće dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima  – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.
 
Povodom jubilarnog 50. izdanja našeg festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a.