Kustendorf

Petnaesti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf: „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja”

Kustendorf uživo i pred publikom od 6. do 10. maja

Petnaesti Kustendorf održaće se od 6. do 10. maja 2022. godine u Drvengradu, pod sloganom „Razdiruća i čudesna lepota stvaranja”, sa gostima i pred publikom, a u znaku italijanskog reditelja Pazolinija. Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine. Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu, Toniju Servilu (Toni Servillo).

Povodom stogodišnjice rođenja italijanskog režisera Pjera Paola Pazolinija u okviru retrospektivnog programa biće prikazani filmovi ovog velikog autora. Slogan festivala replika je iz kratkometražnog Pazolinijevog filma pod naslovom „Šta su to oblaci?”

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf je jedan od retkih festivala u svetu na kome je na svakom koraku vidljiva razmena energije mladih i iskusnih umetnika, a koji ugošćava proslavljene autore, glumce i muzičare, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.

Osnivač festivala i reditelj, Emir Kusturica istakao je da se Kustendorf održava u vremenu gde ništa više nije kao što je bilo i u kome svakodnevno prisustvujemo frakturi i lomu duše dodavši da je festival počeo i ostao svojevrsni umetnički azil: „Film je uvek bio utočište koje zaustavlja vreme.“ – istakao je Kusturica.

TAKMIČARSKI PROGRAM

U takmičarskom programu 15. Kustendorfa, naći će se 15 filmova koji istovremeno dobro predstavljaju trendove u novijoj produkciji kratkometražnih filmova, ali se i izdvajaju po autentičnosti autorskih vizura i veštini izrade. Za nagradu zlatno, srebrno i bronzano jaje, takmičiće se autori iz Danske, Rusije, Srbije, Španije, Švajcarske, Nemačke, Rumunije, Francuske, Severne Makedonije, Izraela, Portugala, Velike Britanije, Slovačke, Poljske.

Međunarodni žiri čine: egipatska rediteljka Marijam Abu Ouf (Mariam Abou Ouf), međunarodni agent za publicitet filmova Brigita Portije (Brigitta Portier), reditelj i scenarista, Dušan Milić i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak.

SAVREMENE TENDENCIJE

U „Savremenim tendencijama“ biće prikazani: dobitnik Gran pri nagrade festivala u Kanu, „Heroj“ („A Hero“), reditelja Asgara Farhadija (Asghar Farhadi), dobitnik glavne nagrade filmskih kritičara kanskog festivala, film „Perje“ („Feathers“) egipatskog reditelja Omara El Zohairija (Omar El Zohairy), dobitnik nagrade žirija filmskog festivala u Otrantu, „Povest o mojoj ženi“ („The Story of My Wife“) mađarske rediteljke Ildiko Enjedi (Ildikó Enyedi), zatim film „Jedna sekunda“ („One Second“), kineskog reditelja Džanga Jimoua (Zhang Yimou), kao i film „Freda“ („Freda“), rediteljke Žesike Ženei (Gessica Généus) sa Haitija.

GOSTI festivala biće reditelji filmova u programskoj celini Savremene tendencije, Omar El Zohairi i Žesika Ženei, kao i producent filma „Povest o mojoj ženi“, Flaminjo Zadra (Flaminio Zadra) dok će reditelj Asgar Farhadi održati onlajn radionicu.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Petru Božoviću i italijanskom glumcu, Toniju Servilu (Toni Servillo).

Poseban kuriozitet festivala biće ekskluzivno emitovanje prvog testa Kodakove kolor trake koji je nastao pre jednog veka, 1921. godine.

RETROSPEKTIVA VELIKANA

U okviru programske celine RETROSPEKTIVA VELIKANA biće prikazani filmovi Pjer Paola Pazolinija „Šta su to oblaci?“ („What are the Clouds?“), „Jastrebovi i vrapci“ („The Hawks and the Sparrows“ i „Rikota“ („La ricotta“), kao i omnibus „Veštice“ („The Witches“), i filmovi iz 1922. godine „Nosferatu“ („Nosferatu“), Fridriha Vilhelma Murnaua (F. W. Murnau) i „Luckaste žene“ („Foolish Wives“), Eriha fon Strohajma (Erich von Stroheim).

NOVI AUTORI

Programska celina NOVI AUTORI prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja koji su prethodnih godina učestvovali u takmičarskom programu Kustendorfa. To su filmovi Ivana Bakrača „Posle zime“, „Murina“, hrvatske rediteljke Antonete Alamat Kusijanović i film „#dogpoopgirl“, rumunskog reditelja Andreja Huculejaka (Andrei Hutuleac).