Bosko Krstic Paranoja Barona Aldina

Paranoja Barona Aldina

Novi roman Boška Krstića u izdanju Arhipelaga

Novi roman Boška Krstića Paranoja Barona Aldina upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Zlatno runo.

Paranoja i stvarnost, stvarna Subotica i izmaštana Šapata sreću se u dvema ukrštenim pričama romana Paranoja Barona Aldina. Junak Krstićevog romana priča nesvakidašnju vpriču svog života, izmešanu sa našim turbulentnim društvenim iskustvom u poslednjih nekoliko decenija. U toj istoriji sukoba i omraza, privida i licemerja, velikih objava srećne budućnosti i mučnih iskustava konkretnog života, junaci romana Paranoja Barona Aldina dolazi do pitanja: gde se završava stvarnost, a gde počinje paranoja?

Paranoja Barona Aldina je novi roman pisca romana Kaštel Beringer i nesmirenog istraživača retkih sudbina i epizoda iz svakodnevice i istorije bačke ravnice.

Rođen u Martincima Miholjačkim 1947. godine, romansijer, esejist i novinar Boško Krstić objavio je četiri romana i četiri knjige eseja, među kojima je i Srebrni oksid. Krstićevi romani bili su u užem ili širem izboru za NIN-ovu nagradu. Za roman Kvazimodo dobio je Nagradu „Karolj Sirmai“.

Skoro sve Krstićeve knjige prevedene su na mađarski jezik i objavljene ili u našoj zemlji ili u Mađarskoj. Krstić je počasni član mađarske Akademije za književnost i umetnost „Sečenji“ (Széchenyi Irodalmi és Műveszeti Akadémia).

Glavni je i odgovorni urednik časopisa Rukovet u Subotici, gde živi i radi.