Ilustrofest

Ilustrofest: BEOGRAD OD DANAS GRAD ILUSTRACIJE

4. Međunarodni festival ilustracije – Ilustrofest na Kalemegdanu

U petak, 15. jula u 20 časova na Kalemegdanu, biće otvoren 4. Međunarodni festival ilustracije – Ilustrofest, u organizaciji Aha magazina i pod generalnim pokroviteljstvom Banke Poštanska štedionica. Festival će otvoriti prošlogodišnja dobitnica Grand Prix-a i ovogodišnja predsednica žirija, talentovana španska ilustratorka Nuria Pocero Malaga.

Na trku za ovogodišnje nagrade na Festivalu, prijavljen je rekordan broj umetnika iz celog sveta – preko 550 autora a stručni žiri, koji su činili prošlogodišnji laureati: Juliana Salcedo, Ana Maraž, Nataša Jovanić, Anka Arsenić i Nuira Pocero Malaga odabrao je 146 umetnika čije radove će beogradska publika moći da vidi tokom 7 festivalskih dana (15.-22.07.)

U petak 15. jula u 20 časova biće otvorena velika međunarodna izložba najboljih ilustacija

146 umetnika iz 27 zemalja: Argentina, Austrija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Bugarska, Češka, Francuska, Hrvatska, Iran, Italija, Kuba, Kolumbija,  Liban, Mađarska, Meksiko, Moldavija, Nemačka, Portugalija, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Slovačka, Slovenija, Srbija, Turska, Velika Britanija, Španija.

Na otvaranju će tradicionalno biti dodeljene nagrade najboljim ilustratorima u svih 5 festivalskih kategorija:

  • ilustracije u knjigama,
  • ilustracije u magazinima,
  • ilustracije u dizajnu,
  • društveno-odgovorni projekti
  • i lični, umetnički projekti

i svečano izabran najbolji ilustrator iz ovogodišnje selekcije koji će dobiti Grand Prix Festivala.

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija, u okviru Festivala biće otvoren i Art Market na kome će mladi umetnici zahvaljujući JP Beogradska Tvrđava i JKP Gradske Pijace dobiti priliku da besplatno izlože i prodaju svoje štampane ilustracije i ilustrovane predmete (nakit, torbe, šolje, odevne predmete…)

Art Market traje i tokom predstojećeg vikenda 16. i 17. jula, kao i tokom zatvaranja Festivala 22. jula (od 18 do 21 časova).

Ilustrofest 16. i 17. jula na Kalemegdanu, Savsko šetalište

Pored velike međunarodne izložbe najboljih ilustracija i Art Marketa, u subotu i nedelju (16. i 17. jula, od 18 do 21 časa) zahvaljujući generalnom pokrovitelju Festivala, Banci Poštanska štedionica, biće organizovane besplatne radionice crtanja i ilustracije za decu, sa mladim i talentovanim umetnicima.

DexyCo bibiloteka na otvorenom u zelenilu ispod krošnji drveća gde će najmlađi dobiti eksluzivno priliku da zavire u nova još neobjavljena izdanja DexyCo,  ali i razgledaju brojne popularne ilustrovane knjige za decu.

U 19 časova posebna radionica na Festivalu – kreativne vežbe za razvoj koncentracije i kreativnosti kod dece koje će voditi dr. Ana Otović prvi i jedini sertifikovani sofrolog u našoj zemlji, koja je ovu naučnu praksu iz Francuske dovela u Srbiju.

Prijavite svoje dete na besplatnu radionicu kako biste zauzeli mesto na vreme na mail Festivala:

info@ilustrofest.com

Na zatvaranju Festivala sledećeg petka  22. jula u 20 časova, na istoj lokaciji na Kalemegdanu, biće otvorena i izložba izabranih radova sa konkursa na temu “Dobri rode moj”  koji Ilustrofest raspisuje zajedno sa generalnim pokroviteljem Bankom Poštanska štedionica.

Banka Poštanska Štedionica dodeliće i specijalnu vrednosnu nagradu pobedniku ovog konkursa, radi podstreka mladim srpskim ilustratorima i promocije ćirilice.