Vlado Žabot Iz fotodokumentacije Arhipelaga 1
LJUBLJANA SLOVENIJA 23.5.2011 VLADO ZABOT FOTO: JOZE SUHADOLNIK

Vlado Žabot u Pančevu i Beogradu

Vlado Žabot, jedan od najpoznatijih savremenih slovenačkih pisaca, boravi narednih dana u Pančevu i Beogradu.

Žabot u Pančevu učestvuje 26. maja u 19,30 časova u Gradskoj biblioteci u glavnom programu Majskih dana knjige. Ove godine u fokusu Majskih dana knjige je slovenačka književnost.

Tokom boravka u Beogradu Žabot će imati više susreta sa medijima i čitaocima, a posetiće i neke od kulturnih institucija.
Vlado Žabot (1958) piše romane, priče i knjige za decu. Radio je kao novinar i urednik u dnevnom listu Delo. Dugo vremena bio je predsednik Društva pisaca Slovenije. Žabot je jedan od osnivača Foruma slovenskih kultura.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Najvažniji Žabotovi romani su Pastorala, Vučje noći, Nimfa, Sveto venčanje i Sukub. Za roman Vučje noći dobio je „Kresnikovu nagradu“, najvažnije književno priznanje u Sloveniji, dok je za roman Pastorala dobio „Prešernovu nagradu“. Roman Vučje noći doživeo je više izdanja u Sloveniji. Objavljen je i u antologijskoj ediciji Slovenska zgodba (2004). Vučje noći su objavljene na ruskom (u dva izdanja), nemačkom, poljskom i makedonskom jeziku.

Srpsko izdanje romana Vučje noći objavio je krajem prošle godine Arhipelag u ediciji Sto slovenskih romana i u prevodu Ane Ristović.
Roman Vučje noći baštini veliko nasleđe evropske književnosti. Služeći se elementima gotike, misterija, tematizovanjem đavola i veštica, kao i ekspresionističkim, razlomljenim, gotovo poetskim vizijama u prozi, Žabot ispituje zaostavštinu paganskog u savremenom svetu, kao i rascepe u nama znanoj slici sveta i kao rascepe u samom čoveku, onda kada se nađe u sudaru sa graničnim prostorom u kome se kalendari ukrštaju a sama priroda oblikuje postojanje.

Prema mišljenju kritike, ima nečeg kafkijanskog u romanu Vučje noći. Žabot na sugestivan način preispituje (ne)sposobnost pojedinca da savlada zamke koje postavlja zarobljeni i zaustavljeni kolektiv.