Anastasija

Ilustratorka i slikarka Anastasija Potorejko: „KRUG BORBE“ za sve posetioce Đura Cafea

Umetnica Anastasija Potorejko, jedno inspirativno putovanje

Nesvakidašnji koncept izložbe „KRUG BORBE“, čiji autor je umetnica Anastasija Potorejko, ukrasiće Đura Cafe, a svi su pozvani da učestvuju u događaju! „KRUG BORBE“ je strast koja se širi izvan platna i boje.

Izložba umetnice Anastasije Potorejko biće otvorena 31. maja, u Đura Cafe, u 19h i trajaće do 01h. Izložbu će pratiti muzika našeg DJ-a, Miloša Nišavića. Radovi će biti izloženi do kraja avgusta tekuće godine.

Anastasija Potorejko je profesionalna ilustratorka i slikarka sa šest godina iskustva. Njen rad i veštine obuhvataju sve – od elegantne grafike do ručno crtanih ilustracija i slika. Njene slike krase brojne kafiće i enterijere hotela, firmi, pa i privatnih poseda, te je tako jedna njena slika završila u stanu državljanja Los Anđelesa, na Beverli Hilsu.

Ova zbirka slika govori o nemilosrdnoj borbi čoveka sa brzinom života koju je sam sebi nametnuo. Sve što želi da prikaže opisano je kroz simboliku životinja, floralnih elemenata i skulptura.

Ljudi su bili svesni da je život svetinja, a onda se nešto dogodilo – počeli su da zaboravljaju ko su. U zaboravu su počeli da se osećaju odvojeno. Ubrzo su krenuli da se brane od sila koje su im dale život. Umesto da sklope mir sa svetom i sobom, izabrali su suprotno.

Skulpture predstavljaju ljude kao umorne drevne ratnike. Umorne od borbe. Umorne od samog života. Takođe, predstavljaju veličanstvenost ljudskog roda. Urađene su u duhu antike koja je po umetnicinom mišljenju od izuzetne važnosti za dalje razvijanje u umetnosti, iako bi se lako moglo reći da je vrhunac tada i bio.

Mačkepredstavljaju brzinu i divljinu, a kao ljudsko osećanje – bes i agoniju. Konjsimbolizuje izdržljivost, eleganciju, mudrost i trijumf, ali i borbu u svim tim vrlinama. Na jednoj od slika, konj predstavlja izuzetno jak momenat Anastasijine podsvesti koji joj je pomogao u spoznaji sebe same, odredivši joj put i kako će on dalje ići, osvetlivši svojim galopom njenu istinu. Svaki element u umetničkom delu je u pokretu i linijama koje su iz jednog poteza i povezuju sve radove. One same imaju svoje kretanje.

Svojim prisustvom možete svedočiti njenoj samospoznaji, ali i svojoj. Posetite Đura Cafe kao deo žurke ili budite deo posetilaca izložbe koji tragaju za svojom istinom.

O autorki

Anastasija Potorejko studirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, na smeru dizajn enterijera. Do sada je imala četiri samostalne izložbe na različitim lokacijama u Beogradu. Dve izložbe na koje je najponosnija održane su 2015. i 2016. godine. Trenutno nastoji da svake godine održi predstavljanje svojih radova. Zaposlena je kao slikar u galeriji Art Zona gde su glavne teme koje oslikava apstrakcija, životinje, priroda, boje, realizam, lepota, moć, elegancija i portreti.