Anastasija

Ilustratorka i slikarka Anastasija Potorejko: „KRUG BORBE“ za sve posetioce Đura Cafea

Martovski 2023 LookerWeekly 728x90 baner

Umetnica Anastasija Potorejko, jedno inspirativno putovanje

Nesvakidašnji koncept izložbe „KRUG BORBE“, čiji autor je umetnica Anastasija Potorejko, ukrasiće Đura Cafe, a svi su pozvani da učestvuju u događaju! „KRUG BORBE“ je strast koja se širi izvan platna i boje.

Izložba umetnice Anastasije Potorejko biće otvorena 31. maja, u Đura Cafe, u 19h i trajaće do 01h. Izložbu će pratiti muzika našeg DJ-a, Miloša Nišavića. Radovi će biti izloženi do kraja avgusta tekuće godine.

Anastasija Potorejko je profesionalna ilustratorka i slikarka sa šest godina iskustva. Njen rad i veštine obuhvataju sve – od elegantne grafike do ručno crtanih ilustracija i slika. Njene slike krase brojne kafiće i enterijere hotela, firmi, pa i privatnih poseda, te je tako jedna njena slika završila u stanu državljanja Los Anđelesa, na Beverli Hilsu.

Ova zbirka slika govori o nemilosrdnoj borbi čoveka sa brzinom života koju je sam sebi nametnuo. Sve što želi da prikaže opisano je kroz simboliku životinja, floralnih elemenata i skulptura.

Ljudi su bili svesni da je život svetinja, a onda se nešto dogodilo – počeli su da zaboravljaju ko su. U zaboravu su počeli da se osećaju odvojeno. Ubrzo su krenuli da se brane od sila koje su im dale život. Umesto da sklope mir sa svetom i sobom, izabrali su suprotno.

Skulpture predstavljaju ljude kao umorne drevne ratnike. Umorne od borbe. Umorne od samog života. Takođe, predstavljaju veličanstvenost ljudskog roda. Urađene su u duhu antike koja je po umetnicinom mišljenju od izuzetne važnosti za dalje razvijanje u umetnosti, iako bi se lako moglo reći da je vrhunac tada i bio.

Mačkepredstavljaju brzinu i divljinu, a kao ljudsko osećanje – bes i agoniju. Konjsimbolizuje izdržljivost, eleganciju, mudrost i trijumf, ali i borbu u svim tim vrlinama. Na jednoj od slika, konj predstavlja izuzetno jak momenat Anastasijine podsvesti koji joj je pomogao u spoznaji sebe same, odredivši joj put i kako će on dalje ići, osvetlivši svojim galopom njenu istinu. Svaki element u umetničkom delu je u pokretu i linijama koje su iz jednog poteza i povezuju sve radove. One same imaju svoje kretanje.

Svojim prisustvom možete svedočiti njenoj samospoznaji, ali i svojoj. Posetite Đura Cafe kao deo žurke ili budite deo posetilaca izložbe koji tragaju za svojom istinom.

O autorki

Anastasija Potorejko studirala je na Visokoj školi likovnih i primenjenih umetnosti, na smeru dizajn enterijera. Do sada je imala četiri samostalne izložbe na različitim lokacijama u Beogradu. Dve izložbe na koje je najponosnija održane su 2015. i 2016. godine. Trenutno nastoji da svake godine održi predstavljanje svojih radova. Zaposlena je kao slikar u galeriji Art Zona gde su glavne teme koje oslikava apstrakcija, životinje, priroda, boje, realizam, lepota, moć, elegancija i portreti.