foto Slavica Dolasevic 01 cirkusf

Besplatni pozorišni programi pod vedrim nebom na poklon Beograđanima

BITEF TEATAR – SKVER MIRE TRAILOVIĆ – POZORNICA NA TRGU

Pozorišne predstave, predavanja, promocije, radionice, koncerti – 6 nedelja pozorišnog leta! BITEF ZONA prostor ispred pozorišta Bitef teatar na Trgu Mire Trailović prostor je „proširenog dijaloga“ između Bitefa i publike, gledalaca i izvođača i gledalaca izvođača, pozorišta i grada. Bitef zonu otvara predstava Cirkusfere “Not the right leg” 14. maja u 20h. Na otvaranju govore Vesna Bogunović, Jelena Stojanović  i  Jelena Bogavac.

BITEF ZONA pripada zajednici i gradi je. Trajaće od 14. maja do 29. juna 2021. godine.

Ovogodišnja ZONA dešava se u komplikovanim socijalnim uslovima.  Kreće se u okviru komplikovane teme. Ona postavlja pitanje šta „urbano herojstvo“ znači danas? Kako se danas „brani grad“? Kako se pomaže, kako oslobađa. Koji je i kakav kvalitet herojskog čina danas, dok besni epidemija, a niste doktor već „običan“ građanin? Da li je poslušnost u ovom slučaju herojstvo? Da li je, a očigledno jeste, poštovanje mera, propisa i zabrana, dakle apsolutna građanska poslušnost, jedini model društvenog angažmana i kako isti treba da se uokviri, nadogradi ili preformuliše.

Svi program Bitef zone su besplatni.  Svi izvođači svih programačine to bez ikakve nadoknade, uz podršku gradova i institucionalnih pozorišta iz kojih dolaze ili u budžetu nezavisnih trupa i umetnika, te ličnom budžetu.

Bitef teatar ponudio je svoju tehničku i svaku drugu organizacionu i promotivnu podršku.

Ove godine Bitef teatar je gostoljubivi domaćin divnim gostima.

U okviru šest nedelja vikenda maja i juna gostovaće predstave iz Narodnog pozorišta Priština “Žene iz Troje” u režiji Nebojše Bradića; iz Narodnog pozorišta Leskovac višestruko nagrađen komad Isidore Milosavljević “Ako se probudiš ili kao da je važno” u režiji Nenada Todorovića; iz Regionalnog pozorišta Novi Pazar predstava u režiji Zlatka Pakovića po romanu Enesa Halilovića “Ako dugo gledaš u ponor”; predstava “Svaki put kao da je prvi” Kruševačkog pozorišta u režiji Jovane Tomić.

Bitef teatar predstaviće se premijerom predstave Merchant Culture kompanije“U čeljusti medveda” u režiji  Svetlane Dimčović. 

Sa nezavisne pozorišne scene Beograda odigraćemo predstave: Sanje Krsmanović Tasić “O S(A)VESTI- Esej u pokretu” posvećenu novinarki Dadi Vujasinović;  “Kiseonik”Ivana Viripajeva Miloša Lazarova; predstavu “Čaj sa Kublaj Kanom”  Jugoslava Krajinova i trupe Upalimo reflektore; premijeru predstave “Udarna vest”  autora  Minje Bogavac i Marka Grubića.

U Bitef zoni organizujemo promocije izdanja izdavačke kuće Klio, Sterijinog pozorja i izdavačke kuće Portilibris.

Projekciju i razgovor sa autorima filma Reflektor teatra “Mogućnost promene: Ivo Lola Ribar” u režiji Ivana Stoiljkovića; projekciju predstave Harisa Pašovića “Za šta biste dali svoj život” i razgovor sa autorima. 

Tri ekološka predavanja Milje Vuković:  “O  ekološkom pokretu”, “Gradovi” i “Manje otpada!”.

Koncert Katauta “Građanin heroj”.

Zahvaljujemo se svim pozorištima, trupama, nezavisnim umetnicima, izdavačkim kućama, studentima produkcije Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, koji su podržali ovaj program.

Najsrdačnije i najtoplije Vas pozivamo u Bitef zonu i naravno molimo Vas da ostanete odgovorni i pridržavate se mera za prevenciju Covid 19.

Kako biti zajedno a sami i kako biti heroj današnjih dana?

Program koji dokazuje da pozorište opstaje i da jenjegova  dobrota i humana ljubav koju takoreći provocira, neiscrpna. Program koji definiše istinsko građansko herojstvo naših dana.

Bitef