Fotografija CVIJETA U MRAKU Natasa Kokic 2021 2

Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije

Umetnici, publika i organizatori će se svakog dana od 16-18 sati okupljati da prave zajedničku postavku

Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije, pod nazivom NEVIDLJIVI PORTRET, biće održana od 13. maja do 4. juna u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu broj 1. Ovogodišnji koncept Prolećne izložbe osmislile su Milica Ivić i Irena Ristić u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a.

Izložba će biti organizovana u mraku ili polumraku, svakako u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre njegove rekonstrukcije. Umetnici su bili pozvani da odgovore na krajnje jedinstvene tehničke mogućnosti izložbenog prostora, kao i da kroz proces zajedničkog postavljanja izložbe i uspostavljanjem odnosa između radova formiraju krajnji ishod izložbe. 

Kako vreme postavke bude odmicalo, svetlosna dinamika u prostoru će biti prilagođavana radovima i kreiranoj celini. Na ovaj način, sam proces postavke biće uključen u koncept izložbe, izložba će postati događajna, a publika će moći uživo da je prati i eventualno u njoj sudeluje. 

Iako deluje ogledno, ova situacija dolazi iz nužnosti da se preispitaju postojeći, nasleđeni i budući oblici proizvodnje, izvođenja i organizacije same izložbe, izložbenog prostora i šire institucionalne strukture koja Prolećnu izložbu čini mogućom. 

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Počev od 13. maja, umetnici, publika i organizatori će se svakog dana od 16-18 sati okupljati da prave zajedničku postavku. Nema zacrtanih pozicija, nema najboljih niti najgorih mesta za radove, nema diskrecionih ovlašćenja niti tuđih imperativa. Sve je predmet dijaloga. I odnosa, dakako. Biće to prilika da se zajednički razmotre relacije koje se prave u prostoru umetničke produkcije, da se ispita kako vidimo sebe u tom prostoru i kako vidimo jedni druge. 

Prolećna izložba 2021. traga za rešenjima kojima se prevazilaze ekskluzivnost i visoka selektivnost sa jedne strane, a sa druge, utopijski koncept participativnosti. Smatrali smo da je polumrak ono mesto gde možemo da se igramo sa onim što je već formirano, postojeće i zadato, kao i sa onim što je tek anticipirano, nedovoljno formirano i još uvek nerealizovano, a obećava nove mogućnosti. Namera nam je da u polumraku bolje sagledamo šta bi mogao biti grupni portret u budućnosti.

Još uvek nevidljiv, ali svakako prisutan. 

Na ovogodišnjoj Prolećnoj izložbi učestvovaće više od 80 umetnica i umetnika, selektovanih na osnovu konkursa i po pozivu kustoskinja.