JAK 7653

 Grad koji nema knjižaru nije uvek grad koji želi istu

U utočištu savremene književnosti, kod prijatelja filma u knjižari Bookastore (Cara Lazara 12) u četvrtak 10. maja održana je prva konferencija za novinare distributerske kuće 2i Film Srbija koja u Srbiji i Crnoj Gori posluje jednu godinu i šest meseci. Povod za održavanje konferencije je najava filma “Florensina knjižara” koja danas 10. maja stiže u bioskope širom Srbije.

JAK 7724
Anđelka Janković 2iFilm, Ivan Bevc Booka, Aleksandra Garić Cineplexx

Na konferenciji su predstavljena dosadašnja nezavisna filmska ostvarenja i uspesi koje je postigao 2i Film, među kojima su “S ljubavlju Vinsent, Misterija Van Goga” koji je postigao jednu od najvećih gledanosti u svetu baš u Srbiji i izazvao izuzetno interesovanje medija i publike, zatim italijanski nezavisni animirani film za decu “Leo da Vinči: Misija Mona Liza”, “Gaša Šeprtlja” i mnogi drugi. Pored toga distributer je najavio filmove koji u drugoj polovini godine stižu u bioskope među kojima su “Jedna vrsta porodice”, “Gospođa Hajd”, “Glumac u pripremi” i nastavak trilogije “Škola do bola” (Fack you Goethe 3). Kao doprinos nezavisnom srpskom filmu, distributer je najavio i distribuciju jednog domaćeg nezavisnog filma u narednoj godini, za šta je posebno zainteresovan.

“Florensina knjižara” je priča koju je napisala i režirala Izabel Koišet, a zasnovana je na romanu Penelope Ficdžerald sa sjajnim glumcima Emili Mortimer, Patriša Klarkson i Bil Naj u glavnim ulogama. Film je predivna priča o hrabroj ženi Florens Grin, udovici slobodnog duha, koja svoju žalost ostavlja po stani i rizikuje sve da bi otvorila knjižaru – prvu takve vrste u uspavanom primorskom gradu u Engleskoj 1959. godine. Uprkos ljubaznoj ali istovremeno nemilosrdnoj, hladnoj i apatičnoj okolini koja ne želi knjižaru, njena odluka postaje političko minsko polje.

Pored filmova sa Ivanom Bevcom, urednikom izdavačke kuće Booka razgovarali smo o savremenoj književnosti, knjižarstvu, osnivanju i vođenju jedinstvenog kafea i knjižare, kao i o situaciji u Srbiji. Ivan nas je obradovao željom za otvaranjem još ovakvih utičišta ne samo u Beogradu, već i u čitavoj Srbiji, pozitivnim rezultatima i osećajem u vezi sa izdavanjem knjiga i vođenjem knjižare koje spajaju i ljubav prema knjizi i posao koji se voli. Sa Aleksandrom Garić PR menadžerkom bioskopa Cineplexx partnerom 2i Film distributerske kuće, razgovarali smo o mestu u bioskopima za nezavisni film, zainteresovanosti publike za isti, posebno za one naslove koji nastaju na osnovu književnih dela. Zaključak konferencije je da su ovakve vrste partnerstva neophodne kako bi informacija o nezavisnom filmu stigla do publike na interesantan i kreativan način, kao i da publika za književnost i film postoji, samo je treba obavestiti i pružiti joj uslove da u njima uživa, zbog čega se zahvaljujemo predstavnicima medija koji su došli, i koji prate i podržavaju naš rad.

Tim povodom, prijatelj filma knjižara Bookastore (oaza savremene književnosti u Cara Lazara 12) i 2i Film distributerska kuća su svim bibliofilima pripremili iznenađenje. Uz kupovinu od najmanje 1000 din u periodu od 5. do 10. maja  u ovoj knjižari, čitaoci osvajaju ulaznice za film Florensina knjižara! A naši novinari poneli su sa sobom prolećno cveće u čijim će mirisima uživati dok čitaju knjigu „Zovem se Lusi Barton“ Elizabet Straut koju je za ovu priliku poklonila izdavačka kuća Booka.

JAK 7702

Florensina knjižara je kinematografska adaptacija koja slavi bibliofiliju. U filmu glavne uloge tumače Emili Mortimer kao Florens Grin, Patriša Klarkson kao Violet Gamar, i Bil Naj kao Edmund Brundiš. Patriša Klarkson i Izabel Mortimer su sarađivale i na filmovima Shutter Island (2010), Lars and the Real Girl (2007), i The Party (2017) koji je počeo iste godine sa prikazivanjem kada i Florensina knjižara. U pitanju je špansko, britanska i nemačka koprodukcija višestruko nagrađivane drame “Florensina knjižara” nastale po romanu “Bookshop” Penelope Ficdžerald. Film je sniman u Britaniji, Irskoj, Španiji tokom avgusta i septembra 2016, a u pitanju je koprodukcija Španije, Britanije i Nemačke.

Radnja filma, kao i romana smeštena je u Englesku 1959. godine i prati život Florens Grin, udovice srednjih godina, koja je odlučila da otvori knjižaru u malom primorskom gradu, udaljenom od društvenih i seksulanih revolucija koje se vode u udaljenim urbanim gradovima. Odabrala je napuštenu staru kuću za koju se veruju da je naseljena duhovima. Nakon mnogo žrtvovanja, ona započinje svoj posao, koji se razvija, ali nakon godinu dana počinje da slabi prodaja. Širenjem klasičnih savremenih dela fikcije kao što su “Lolita” Nabokova i Farenhajt 451 Reja Bredberija, ona pokreće zakopana osećanja stanovnika ovog malog grada, naročito gospodina Brundiša (Bil Naj) sa kojim uspostavlja snažnu povezanost. Međutim njene akcije ostrašćuju društvenu doajenku koja se ljubomorno suprotstavlja promenama ove heroine koja na putu svog uspeha nailazi na brojne prepreke i otpore, ali na podršku u ne tako ljubaznom okruženju.

Premijera filma održana je na inauguraciji gala izdanja SEMINCI – Valladolid Međunarodni filmski festival uz odlične kritike. U Španiji je premijerno prikazan 10. novembra 2017, dok je magazine variety 18. decembra objavio da će u Februaru 2018. Florensina knjižara biti prikazana na Specijalnoj gala večeri tokom 68. Međunardnog filmskog festival u Berlinu. U bioskopima širom Srbije film kreće sa prikazivanjem od četvrtka 10. maja.

Ova moćna i dirljiva drama podseća na važnost očuvanja knjižara, izdavača, pisaca i brigu o čitaocima. Među knjigama  nikada nismo sami. Hrabrost naše heroine Florens Grin probudiće nam snagu i vratiti veru, i podsetiti da je nekada dovoljno da jako želimo i predano radimo kako bismo ostvarili snove! Stoga ne propustite ovu moćnu i dirljivu, višestruko nagrađivanu dramu u bioskopima od 10. maja.
foto: Jakov Simović