glava

Gordana Kitak “Verujem da smo biljni narod”

17 – 26. juna Mala galerija ULUPUDS-a

Izložbu „Verujem da smo biljni narod“ čine keramičke skulpture izvedene u tehnici porcelana, pečene na temperaturi od 1250°C. Redukovanjem individualnih karakteristika modela, umetnica Gordana Kitak pokušala je da dođe do arhetipa čoveka i njegove psihe, naglašavajući u porcelanu grimase koje pokazuju tugu, radost, ljutnju, glupost… Rezultat toga možete da pogledate od večeras pa do 26. juna na izložbu u Maloj galeriji ULUPUDS-a.

“Davno sam pročitala pesmu rumunske pesnikinje, Ane Blandiane „Ja verujem“ i njen poslednji stih „Verujem da smo biljni narod“, odjekivao je i nastanio se u mojim mislima. Takođe, pogled na zanjihana, žilava bambusova stabla u mom vrtu, pokretao me je na razmišljanja. Treći činilac, bitan za nastajanje ove izložbe bio je porcelan, materijal sa kojim sam pre nekoliko godina počela da se upoznajem.

Modelujući ove keramičke skulpture,- ljudska lica,- koja sam život oslikava, oblikuje, mesi i preoblikuje,- za mene su bila inspirativna podloga za izražavanje.

Porcelanske glave sam nizala kao perle na kanapu praveći od njih brojanice, kotrljala ih kao što se kotrljaju kamenčići u dečijoj igri “Piljci“ ili sam ih stavljala na bambusove grane, ne bi li tako nabijene na stabljike – kočeve, dobile šansu da procvetaju. Ovakvom organizacijom – kao brojanice , piljci, senke ili biljni ljudi, keramičkim skulpturama sam davala alegorijska značenja.

Pri radu, davno pročitana pesma Ane Blandiane „Ja verujem“ stalno je odzvanjala:

“Verujem,

Verujem da smo biljni narod,

Otkud inače mir

U kojem čekamo opadanje lišća?

Otkud smelost

Da se spuštamo niz tobogan sna

Do blizu smrti

Sigurni

Da ćemo ponovo biti kadri

Da se rodimo.

Verujem da smo biljni narod –

Ko je ikada video

Drvo koje se buni?”

Gordana Kitak