tara

Gde za vikend u Srbiji?

Slobodne dane iskoristite kako biste upoznali lepote naše zemlje

Imate želju da pobegnete iz grada i uživate u mirnijem ambijentu, prirodnom okruženju, na čistom vazduhu? Izdvajamo dve destinacije u Srbiji, koje su različitog tipa, a koje će vam pružiti vrlo ispunjene i kvalitetne trenutke. 

Aktivan odmor na Tari

Tara je jedna od destinacija u Srbiji koja je na najbolji način sačuvala prirodne lepote, zahvaljujući čemu može da priušti savršene, prijatne odmore. Svi sadržaji koji su stvoreni na planini u skladu su sa planinskim ambijentom i u etno-maniru, tako da ćete na Tari u potpunosti uživati u jednom planinskom odmoru. U nastavku izdvajamo najlepše prirodne lokalitete i planinske atrakcije, koji moraju biti deo vašeg vikend odmora na Tari. 

Prirodne lepote i vidikovci – Zahvaljujući bujnoj vegetaciji i očuvanju faune, Tara je proglašena za Nacionalni park. Osnov njene vegetacije čine mešovite šume, koje čuvaju preko 1200 biljnih vrsta, 140 ptica, 19 riba i 60 vrsta sisara, među kojima je i retka vrsta – mrki medved. Ukoliko volite pešačenje, ovakav reljef je idealan za vas. Na Tari je stvoreno 290 kilometara markiranih planinskih staza, koje vode od centra do svih najvažnijih tačaka na planini. Kilometri su podeljeni na 6 edukativnih šetačkih staza i jednu dodatnu, koja je prilagođena za osobe sa indvaliditetom. Tara je idealan izbor i ukoliko volite biciklizam jer je ovde na raspolaganju 75 kilometara biciklističkih ruta. Takođe, lepotu prirode na Tari možete upoznati i kroz planinarenje, u okviru koga možete poći i u avanturu pronalaska čuvenog mrkog medveda. 

Prirodne lepote na Tari možete posmatrati i sa fantastičnih vidikovaca, koji predstavlju zaštitni znak planine. Na njoj se nalazi nebrojeno vidikovaca, od kojih je određen broj dostupan i do kojih vode uređene staze. Najpoznatiji vidikovaci na Tari su: 

  • Banjska stena – vidikovac čija je slika obišla svet i na najbolji način predstavila prirodne lepote Srbije. Sa njega se pruža zadivljujuć pogled na akumulaciju Perućačkog jezera, reku Drinu i Osat u Bosni. Udaljen je 6 kilometara od Mitovca, a nalazi se na 1065 metara nadmorske visine. 
  • Crnjeskovo – na 1000 metara visine, u blizini Kaluđerskih bara nalazi se vidikovac Crnjeskovo, sa koga pogled dopire sve do reke Rače i Bajine Bašte. Ukoliko pogledate nalevo, sa Crnjeskova možete videti čuvenu Krstat stenu, na kojoj se nalazi metalni krst, a ispod koje su pećine u kojima su pravoslavni monasi sakrivali knjige. 
  • Janjač – jedan od vidikovaca smeštenih na najvećoj nadmorskoj visini. Nalazi se u Zaovinama, na granici Srbije i Republike Srpske. Uređena staza do njega vodi kroz selo Kraklije, a sa njega se pogled pruža na Zaovine i masiv Tare, pa sve do Višegrada.

Kulturno-istorijski spomenici – ovaj deo Srbije je bogat i vrlo značajnim kulturnim nasleđem, koje govori o njegovoj istoriji i tradiciji. Najpoznatiji su svakako okolni manastiri i crkve, među kojima se izdvajaju manastir Rača i crkva brvnara u Dubu. Manastir potiče iz 13. veka i poznat je po svojoj zadivljujućoj arhitekturi, dok je Crkva čuvena po načinu gradnje i očuvanju autentičnosti izgleda drvenih crkava iz srednjeg veka. Osim ovoga, u neposrednoj blizini Tare se nalazi i arheološki lokalitet Solotnik – poznati zamak iz srednjeg veka. Ovaj spomenik danas predstavlja omiljeno izletište turista koji borave na Tari.  

Okolne atrakcije – ono što Taru čini posebno atraktivnim mestom za odmor, a posebno primamljivim za letovanje u Srbiji jesu njeni okolni sadržaji. Najpoznatiji su reka Drina, Zaovinsko i Perućačko jezero, na kojima se možete rashladiti tokom vrelih letnji dana, ali i uživati u odmoru sa pogledom na mirnu vodenu površinu, pecanju, te vrlo kvalitetnim manifestacijama. Najpoznatija je svakako Drinska regata, koja se održava svake godine treće nedelje jula. Najznačajniji deo manifestacije je Veliki spust, koji se odigrava subotom i tokom koga Drinom zaplovi veliki brod čamaca. Pored vodenih površina, okolina Tare se može pohvaliti i atrakcijama: Šarganskom osmicom, Drvengradom, Kućicom na Drini i mnogim drugim.  

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

I još mnogo toga vas očekuje na ovom predivnom planinskom prostoru. Izaberite neku planinsku kućicu u koju ćete se smestiti i krenite u uzbudljivu avanturu!

Romantično putovanje u Vrnjačku Banju

Ukoliko planirate da svoj vikend provedete sa dragom osobom, u romantičnom, mirnom ambijentu, Vrnjačka Banja je idealno mesto za vas. Njeni predivni prirodni prostori i raznovrsni sadržaji, kao i kvalitetni programi, razlozi su zbog kojih je Vrnjačka Banja već decenijama jedna od omiljenih destinacija za odmor u Srbiji. U nastavku izdvajamo mesta i sadržaje koji će na najbolji način upotpuniti vaše odmore u Banji. 

Vrnjački park – centralni deo turističke destinacije i mesto koje u sebi čuva niz lepota. Čitav park je uređene i prepun zelenila, cveća i prostora za odmor i opuštanje. U njemu se nalazi jezero, čajne kućice i spomenici. Njegov najzanimljiviji deo je Japanski vrt – celina u kojoj se nalazi vegetacija Japana, sa čuvenim bonsai biljkama i kaskadnim vodopadom. Na samom početku parka nalazi se čuveni Most ljubavi, atrakcija inspirisana pričom o ljubavi dvoje mladih, koja se nesrećno završila. Zaljubljeni jačaju svoju ljubav postavljanjem katanaca na Most, koji garantuje dugovečnost njihove ljubavi. U Parku se nalazi i spomenik posvećen velikanu našeg glumišta Draganu Nikoliću. Sve njegove lepote možete upoznati šetnjom ili romantičnom vožnjom fijakerom. 

Festivali – ukoliko ste u poseti Vrnjačkoj Banji tokom letnjih meseci, možete uživati u kvalitetnim programima festivala koji se ovde održavaju. Leto je rezervisano za odličnu atmosferu i dobru zabavu. Za sve ljubitelje modernih muzičkih nota stvoren je Lovefest, muzički događaj koji okuplja najbolje muzičare i avgust u Banji pretvara u kamp dobre zabave. Jul u Banji je rezervisan za Karneval. Tokom njegovih 5 dana slavi se mešavina različitih kultura i tradicija, a sve je upotpunjeno kostimiranom povorkom.

Opuštanje u banjskim lečilištima i centrima – Vrnjačka Banja je poznata po lekovitim izvorima, koji leče veliki broj tegoba i oboljenja. Svih sedam izvora dostupni su duž Banje, a u lekovitoj vodi možete uživati i u okviru hotela i spa centara. Obezbedite sebi maksimalnu dozu uživanja koje vam pružaju programi Hotela Solaris, Spa centra Rimski izvori, IWA Welness centra, Cvetnih konaka ili Kazablanke

Verujemo da smo ovim tekstom pokazali da u Srbiji možete provesti odmor iz snova. Izaberite kvalitetan smeštaj i počnite sa uživanjem u kvalitetnim trenucima. Sakrijte se u prijatnu prirodu, udišite svež vazduh, sklonite se daleko od stresa i svakodnevice. Uživajte u lepotama Srbije.