strahinja 1

FESTIĆ 2019

Pozorišni festival predstava za decu i mlade FESTIĆ održaće se od 3. do 6. novembra na Maloj i Velikoj sceni ,,Donka Špiček” Dečjeg kulturnog centra Beograd, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a u organizaciji Društva za animaciju i razvoj dečjeg dramskog stvaralaštva, Digital & entertainment festivals i Dečjeg kulturnog centra Beograd.
Svečano otvaranje festivala biće u nedelju, 3. novembra, od 19 časova, uz pozdravne reči jednog od najuspešnijih naših pisaca za decu – Jasminke Petrović i predstavu ,,Strahinja”, nastalu na osnovu njenog popularnog romana ,,Ovo je najstrašniji dan u mom životu”.
Ove godine na repertoaru festivala biće predstave Narodnog pozorišta iz Prištine, prvog prigradskog pozorišta ,,Puls teatar” iz Lazarevca, Teatra Talija, Dečijeg pozorišta ,,Čarapa”, ansambala ,,Teatrić” i MoniCart, ACT Fondacije Srbija i pozorišne trupe U.R.A. Pored predstava, decu uzrasta od 4 do 16 godina, očekuje Pozorišna radionica senki, koja je planirana za ponedeljak, 4. novembar, od 13 časova. Ulaznice su u prodaji za vreme trajanja festivala na blagajni u Takovskoj 8.
Kao jedan od retkih i najdugovečnijih festivala ovog tipa u Srbiji, Festić se od 1995. godine do danas pozicionirao kao najznačajniji pozorišni festival za decu, veran svojoj misiji da najmlađe uči pravim vrednostima i školuje buduću publiku velikih pozorišta. Od svog osnivanja do 2012. godine pozorišni FESTIĆ se održavao u pozorištima „Boško Buha“ i „Duško Radović“, a od 2017. godine nastavlja sa radom u Dečjem kulturnom centru Beograd, okupljajući najbolje predstave za decu iz regiona, kao i gostujuće predstave iz Evrope, putem saradnje sa evropskim ASSITEJ organizacijama.
– FESTIĆ je značajan i vredan pažnje festival, koji obrazuje i usmerava najmlađe da od najranijih dana zavole pozorišnu umetnost. Posećujući pozorišne predstave visokog kvaliteta, mlada publika ima priliku da razvija svoje kulturne navike i da u budućnosti ume da prepozna kvalitetne kulturne sadržaje. Vrednosti koje ovaj festival promoviše Dečji kulturni centar je prepoznao kao svoje i zbog toga se sa zadovoljstvom odazvao pozivu da bude suorganizator ovog festivala – istakao je direktor Dečjeg kulturnog centra Beograd, mr Dragan Marić.