milanković1

Biografska muzička drama Milanković

Biografska muzička drama Milanković najnovija je premijera u Madlenianumu, koja je posvećena naučniku Milutinu Milankoviću, a koaj će biti izvedena od 23. novembra u 19:30h, u posebno adaptiranom prostoru Velike scene pozorišta u koji će se smestiti i publika. Drama „Milanković“ delo je pisca Vasilije Antonijević i kompozitora Vere Milanković (potomka iste porodice iz koje je i Milutin).

U režiji Aleksandra Nikolića publika će moći da vidi Nebojšu Dugalića u naslovnoj ulozi, a pored njega još i glumce Dubravku Kovjanić i Andriju Daničića, kao i kompozitora Veru Milanković kao pijanistu. Dugalić, Kovjanić i Daničić će osim svoje glumačke virtuoznosti publici predstaviti i svoj vokalni i instrumentalni muzički dar. Ovaj intrigantan komad sa elementima fantastike u vizuelnom smislu će oblikovati Kosta Bunuševac, istovremeno kao scenograf i kostimograf.

 U susret premijeri biće održane i dve promocije:

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

U subotu, 2. novembra u 12 časova na Maloj sceni (slobodan ulaz) organizovan je,  za decu uzrasta od 2 do 12 godina, program kojim ćemo ih upoznati sa životom naučnika Milutina Milankovića. O Milankoviću pričaće inženjer Radomir Putnik i Rada Ilić autorka knjige MILUTIN MILANKOVIĆ, čije će odlomke čitati glumac Andrija Daničić. Nastupiće dečiji hor Branka Miličevića Kockice – PUŽIĆI pod dirigentskom palicom Božidara Obradinovića.

U sredu, 13. novembra u 18 časova na Bel Etage-u ( slobodan ulaz) biće održano predavanje prof dr Aleksandra Petrovića pod nazivom KANON Milutina Milankovića. Predavanje dr Aleksandra Petrovića, profesora kulturne antropologije na Filološkom fakultetu u Beogradu i sekretara Odbora za delo Milutina Milankovića Srpske akademije nauka i umetnosti posvećeno Milankovićevim ciklusima. Tragajući za smislom Milankovićevog Kanona osunčavanja, koji rešavajući tajnu ledenih doba spaja nebesku mehaniku i klimatsku dinamiku, predavač nastoji da nađe unutarnju saglasnost astronomskog i muzičkog oblika kanona…