Edip

Edip premijerno u JDP-u

Tragedija o Edipu, u glavnoj ulozi Milan Marić

Premijera Sofoklovog komada Edip, u režiji Vita Taufera, biće održana u subotu, 17. septembra u 20h na Sceni „Ljuba Tadić“.

U tragediji o Edipu, sinu tebanskog kralja, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, u naslovnoj ulozi pojavljuje se Milan Marić a u predstavi igraju i Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić.

Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, dramaturg je Vesna Radovanović, scenograf Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, kompozitori Robert Pešut – Magnifico i Aleksander Pešut – Schatz! a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović.

Sofokle, jedan od trojice najvećih tragičkih pesnika antike (uz Eshila i Euripida), rođen je oko 496. godine stare ere.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Reditelj Vito Taufer o Edipu kaže:

“Ja mislim da se sad nalazimo u jednom trenutku kad ne znamo hoće li iracionalnost da pobedi ili zdrav razum. To je priča o nestanku demokratije. O pokušaju jednog vladara da sredi državu, da nađe razlog raspada i truleži. I slavno propada. Za duga, duga vremena. Borba između racionalnog i iracionalnog principa.”

Vito Taufer je diplomirao režiju na AGRFT u Ljubljani. Od 1989. godine stalni je reditelj Slovenskog mladinskog gledališča.

Sarađivao je s brojnim teatrima širom bivše Jugoslavije i postavio više od stotinu predstava i nekoliko opera.