m1

Druženje sa Jasenkom Lalović u Kosmos knjižari

Izdavač Kosmos, u četvrtak 18. novembra u 18 časova u Kosmos knjižari u Knez Mihailovoj organizuje druženju sa Jasenkom Lalović, koja će  tom prilikom potpisivati primerke svojih knjiga “S one bande moje gore”, “S ove bande moje gore” i “Kastigulja”. Govoriće nam o trilogiji “Brda od pelina”, odgonetajući  zašto je napisala ovu dirljivu priču o ulozi žene u crnogorskom društvu kao svojevrstan omaž ženama koje su stoički iznele breme vremena u kome su živele, a koje su bile nepravedno gurnute u stranu.

U knjigama Jasenke Lalović susrećemo se sa tradicijom i običajnim pravom koje je iznad onog ispisanog slovom zakona, shvatajući da je život sa ove i sa one bande iste gore sasvim drugačiji iako se mnogima čini isti. To što ih deli zapravo je šav koji ih zauvek spaja ali i opominje na mnoge nepomirljivosti koje su obično osobene samo onim ljudima kojima je svako svakome neki rod, opet preko nekog trećeg. Gde se sve zna i gde je čovek više svačiji nego svoj. A žena tek senka takvog čoveka…

“Hrabri su Jasenkini junaci. Čestiti i skromni, dubokoumni. Uče nas da život ne nudi mnogo i da ponekad da bi ti se dalo, ruku moraš pružiti sam. Da je teško onome ko je otišao, ali da je još teže onome ko je ostao, da je najgore ono o čemu se ne priča a svi to znaju, da nepravda izjeda iznutra, da se neke tuge ne daju utešiti, da je najgrđa ona žeđ kad piješ od onoga što ne može da te napoji, da čovek nije ono što o sebi govori nego ono što od sebe napravi, da su najteža ona pitanja na koja se unapred znaju odgovori i da povrijeđenu dušu ne mogu da zacijele tuđa opraštanja, dok sama sebi ne oprosti. Uče nas i da je dom svetinja, a da je ognjište ognjište samo dok u njemu gori vatra.”
Iz recenzije Gordane Predić, istoričarke i novinarke

Jasenka Lalović je Paštrovka rođena u Baru jednog julskog dana sada već davne 1965. godine. Osnovnu školu završila je u Petrovcu na moru, gimnaziju u Baru. Studirala je u Beogradu na filozofskom fakultetu na odseku za sociologiju. Pisanjem se bavila oduvek, ali se tek u pedesetim osmelila da objavi svoj prvi roman. Radila je na Radio-televiziji Srbije. Majka Kristine, Luke i Teodore. Ponosna tetka Dorotee. Udata i živi u Beogradu.