Na kafi sa psihologom

Da li gubitak mora da izazove depresiju?

Na kafi sa psihologom

Priča o smrti i odlasku je priča za koju niko ne može u potpunosti da se pripremi. U doba pandemije virusa COVID-19, povećana stopa mortaliteta je nešto sa čim smo morali da naučimo da živimo, kao i sa strahom od smrti. Na koji način možemo da prevaziđemo posledice takvog udara? Jedan od načina jeste suočavanje sa činjenicom da je smrt sastavni deo života.

Prva stvar koja se vezuje za smrt jeste depresija i očekivani period žaljenja, zbog čega smo se suočili sa fenomenom depresije na globalnom nivou. Gubitak voljene osobe je nešto što nas uvek zatekne. Osećanja preplavljujuće tuge, šoka i beznađa ili potpuni nestanak emocija prate svaki veliki gubitak neko vreme. Sve je još intenzivnije ako izgubimo izrazito blisku osobu i ako je gubitak neočekivan. Tada su ova osećanja višestruko snažnija. 

O tome „Da li gubitak mora da izazove depresiju?“ bilo je reči na tribini „Na kafi sa psihologom“ na kojoj sugovorili Aleksandar Dimitrijević, klinički psiholog i psihoanalitičar Međunarodnog instituta za psihoanalizu u Berlinu,  Anne Marie Ćurčić, novinarka i pokretač inicijative ZaTebe #VAZNOJE i glumica Branka Katić. Moderator tribine bio je Dragan Ilić, psiholog i novinar. 

Govoreći o gubitku svoje kćerke Marije, Anne Marie Ćurčić je navela da je prošlo dve i po godine otkako je izgubila kćerku koja je preminula od suicida i da nije bilo nikakvih naznaka da će se to dogoditi. „Moram da kažem da okolnosti koje dovedu do smrti ne definišu osobu koja je preminula. Ja sam Anne Marie, Marijina mama. Ja nisam mama osobe koje je preminula od suicida. Marija jeste preminula, ali je taj čin ne definiše. Tek nedavno sam izašla is stanja šoka. Teško mi je i neverovatno šta se dogodilo. I dalje mi je potrebno užasno puno snage da se suočim sa konačnošću koju donosi smrt, a istovremeno imam unutrašnju potrebu da slavim život, da slavim Marijin život, život onih koje volim“, rekla je Anne Marie Ćurčić. Ona je objasnila da je vremenom zahvaljujući porodici i stručnjacima naučila kako da funkcioniše. „Zahvaljujući psihoterapiji, kroz razgovor i kroz čitanje odgovarajuće proverene literature, izgrade se određeni mehanizmi za prihvatanje teških činjenica“, zaključila je Anne Marie Ćurčić. 

Aleksandar Dimitrijević, klinički psiholog, objasnio je da proces tugovanja traje izvesno vreme, uključuje burne psihološke procese, a onda počne da jenjava. „Život je, u najvećem broju slučajeva jači, a rezervoari tuge nisu nepresušni pa ponekad sa osećanjem krivice, ipak počnemo da otkrivamo da je u životu ponovo moguće uživati“, kaže Dimitrijević. On je istakao i da je „u najmračnijim trenucima moguće podsetiti se da bol gubitka ima svoju svetlu stranu – ljubav. Mada bol možda nikad neće potpuno uminuti, uvek možemo da damo svoj doprinos svetu kroz stvaralaštvo, aktivizam, nove ljubavi i optimizam“, zaključio je Dimitrijević. 

Glumica Branka Katić govorila je o depresiji u svojoj porodici. „Moja mama je pala u depresiju kada sam ja imala 10 godina. Nije htela da ide kod psihijatra, mislila je da je to sramota. Moj tata, sa druge strane, nikada nije priznao da mama ima depresiju. Govorio je da je ona to izmislila i da je to sve u njenoj glavi“, ispričala je Branka Katić pred punom salom Dorćol Platza i rekla da joj je psihoterapija pomogla da se bolje nosi sa ovom i drugim životnim situacijama. 

Tribina ,,Na kafi sa psihologom“ organizovana je u okviru nacionalne kampanje „NESALOMIVI,“ koju je pokrenula Hemofarm fondacija u saradnji sa Filozofskim fakultetom u Beogradu i uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije sa ciljem očuvanja mentalnog zdravlja, borbe protiv rastuće depresije i stigme koja prati obolele.

Kampanja “Nesalomivi” predstavlja mrežu pomoći i podrške stanovništvu Srbije kroz SOS liniju za borbu protiv depresije 0800 001 002 na kojoj rade stručnjaci Specijalnih bolnica za psihijatrijske bolesti u Vršcu, Gornjoj Toponici, Kovinu i Novom Kneževcu. Pozivi su besplatni, a pomoć i podrška stručnjaka dostupni 24 sata, 7 dana u nedelji. Besplatnu pomoć i podršku je moguće dobiti i putem e-mail adrese podrska@nesalomivi.rs.

Tribinu „Na kafi sa psihologom“ – „Da li gubitak mora da izazove depresiju?“ pogledajte u celosti na linku u nastavku https://youtu.be/P3U3dOhfbew

Priključite se pokretu za borbu protiv depresije „NESALOMIVI“ na pokret@nesalomivi.rs