CAR 3046

Nagrada „Maleni cvet“ za najbolju knjigu za decu i mlade na srpskom jeziku

Nagrada grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade na srpskom jeziku uručena je na svečanosti u Gradskoj kući u Nišu.

Nagrada „Maleni cvet“ pripala je Aleksandri Jovanović za knjigu Crna ptica, objavljenu u izdanju Kreativnog centra, i Srđanu V. Tešinu za knjigu Luka kaže, objavljenu u izdanju Arhipelaga.

Odluku o nagradi jednoglasno je doneo žiri u sastavu Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (predsednica), dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar, i Dejan Aleksić, pesnik, pisac za decu i urednik.

Žiri je u saopštenju naglasio da su nagrađene knjige prve knjige ovih dvoje autora u ovom žanru:

– Specifičnost ovogodišnjeg izbora za nagradu vidljiva je u podatku da su i Jovanovićevoj i Tešinu ovo prve knjige u žanru literature za decu i mlade, što treba posebno da raduje, budući da smo u ovoj oblasti književnog stvaranja dobili dvoje novih, izrazito samosvojnih autora.

Nagradu grada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade na srpskom jeziku uručila je gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov.

Na konkurs za Nagradu Grada Niša za književnost za decu i mlade stiglo je 48 knjiga objavljenih na srpskom jeziku tokom 2020. godine.

Nagrada Niša za najbolju knjigu za decu i mlade na srpskom jeziku dodeljena je ove godine peti put.