1Rejuva estetska ordinacija Beograd tim Dr Aleksandra Markoski Smiljkovic

Dr Aleksandra Markoski Smiljković: “Prirodno, s merom i bez preterivanja”

Trendovi u estetskoj medicini – ordinacija Rejuva

Ubrzan način života, stres, fizička neaktivnost, malo sna, pa čak i nošenje maski… samo su neki od uzroka koji ubrzavaju starenje kože lica. Dr Aleksandra Markoski Smiljković, iz estetske ordinacije Rejuva, tvrdi da ipak postoje rešenja, koja će dugo očuvati lep, negovan i prirodan izgled. Ujedno otkriva koji su to trendovi u estetskoj medicini, kao i koji je najefikasniji način uklanjanja neželjenih dlačica pred predstojeće leto.

Koji su trendovi u estetskoj medicini?

Dr Markoski Smiljković: Danas je u svetu, a i kod nas, apsolutni trend u estetskoj medicini prirodan i negovan izgled, što je imperativ rada i u našoj ordinaciji. Akcenat je na nezi lica i tela  najsavremenijim medicinskim procedurama i materijalima kako bi se na taj način odložilo starenje kože. Naravno tu su i metode kojima možemo ukloniti vec postojeće znakove starenja (palo lice, bore, podočnjake…) ili samo naglasiti nečije lepe crte lica, usne, jagodične kosti, trudeći se da sve korekcije deluju prirodno, sa merom i bez preterivanja.

Dosta se govori o full face pristupu u podmlađivanju. Šta on predstavlja?

Dr Markoski Smiljković: Full face approach je pristup licu kao  celini i to je zapravo način rada koji nam daje prirodne rezultate u podmlađivanju lica, naročito kod osoba preko 40 god sa vidljivim znacima starenja.

Osnov je u detaljanom konsultativnnom pregledu, tokom koga pacijent, gledajući se u ogledalo, kaže sta je to sto bi želelo da popravi na svom licu, npr teksturu kože, umoran izgled, bore, palo lice. Uloga lekara je da poznajući anatomiju starenja napravi individualan plan estetskog tretmana i da pri tome obajsni pacijentu da takve izolovane korekcije određenih bora dovode upravo do neprirodnog izgleda.

Na primer, popunjavanje nazolabijalnih bora izolovano, bez sagledavanja lica kao celine je potpuno prevazidjen pristup kojim se i dolazi do  neprirodnog izgleda.

Full face approach i detaljan plan estetskih procedura, kao i vrhunski materijali i napredne tehnike injektovanja su način da se u podmlađivanju dobije lep, prirodan i sofisticiran izgled.

Kakvi su efekti nošenja zaštitnih maski na kožu lica?

Dr Markoski Smiljković: Maska koja prekriva deo lica, iako služi kao barijera od virusa, predstavlja i barijeru normalnom funkcionsanju kože. Iz naše kože neprestano isparava vlaga. Kada je maska preko lica, ispod nje dolazi do akumulacije velike količine vlage. Tom prilikom se stvara vlažna i topla okolina, koja je najplodnije tlo za rast bakterija. 

Upravo zbog toga su „maskne“, tj. akne uzrokovane nošenjem maske sve češći problem. Primetili smo da je čest i kontaktni dermatitis, koji se može pojaviti zbog konstantnog trenja između maske i kože. 

To naravno nije razlog da prestanete da nosite masku i ne štitite se od virusa, već da svojoj koži, nakon nošenja maski pružite adekvatnu negu.

1Rejuva estetska ordinacija Beograd dr Aleksadnra Markoski Smiljkovic

Koje tretmane u tom slučaju predlažete?

Dr Markoski Smiljković: Tretman koji će kožu očistiti bolje nego ijedan drugi zove se DermaClear. To je blagi i neinvazivan tretman koji se sastoji od tri glavna koraka. Prvo se izvodi nežan fizički i hemijski piling kože. Posle sledi uklanjanje nečistoća i hidratacija, nanošenje hidroCool maske, a tretman se završava regeneracijom površine kože fotodinamskom GenoLed terapijom. 

Ovako perfektno čista i blistava koža spremna je za dodatnu negu, ukoliko je to koži potrebno. 

To mogu biti, na primer, kiseonik tretman sa jakim antioksidativnim efektom poznatog korejskog brenda Genosys. Zatim vitamin C tretman, za dodatno prosveteljenje tena i anti-aging efekat, a odlična je i vitaminska mezoterapija nekim od mezokoktela bogatih vitaminima, mineralima, hijaluronskom kiselinom.

Dosta govorite o nezi lica. Šta preporučujete za telo?

Dr Markoski Smiljković: Istina, i našem telu je potrebno osveženje. Nedovoljno kretanja, predugo sedenje i loša ishrana zaista ostavljaju posledice na naš organizam. Neke od njih su oticanje nogu, slaba cirkulacija, skupljanje toksina u organizmu, slaba prokrvljenosti i celulit. 

Moja preporuka je Ballancer Pro presoterapija. Samo neki od benefita su trenutno rešavanje problema teških, umornih i otečenih nogu, smanjen celulit, poboljšan metabolizam, veća elastičnost kože… Ballancer Pro takođe značajno podstiče rad limfnog sistema i cirkulacije.

Bliži nam se leto, a čini se da su neželjene dlake glavni neprijatelj žena. Koja je to najefikasnija metoda uklanjanja dlaka?

Dr Markoski Smiljković: Epilacija laserom je ubedljivo najefikasnija, ali i najbezbednija, najbrža i pri tom bezbolna metoda uklanjanja neželjenih dlaka, koju možemo raditi kako na svetloj tako i na osunčanoj koži. Posebno je dobra ukoliko se radi savremenim, Alma Soprano Titanium laserom, jer su prilikom njegove izrade uklonjeni svi neželjeni efekti do sada poznatih lasera za epilaciju. Ima najveću površinu sonde za brzi tretman, ali i deluje isključivo na dlaku ne praveći opekotine na koži.

Kažete da laserska epilacija nije bolna. Kako se to postiže?

Dr Markoski Smiljković: Sa Alma Soprano Titanium laserom epilacije nije bolna. Jedna od najvećih prednosti ovog lasera je napredni ICE plus sistem hlađenja. On je specijalno dizajniran da vrlo učinkovito hladi kožu tokom celog tretmana laserske epilacije. To je glavni razlog zašto je epilacija na Alma Titaniumu komfornija u odnosu na druge načine uklanjanja dlaka. 

Ujedno, Alma Soprano Titanium je jedinstven po SHR tehnologiji. To je jedina klinički dokazana metoda laserske epilacije, koja je bezbedna za sve tipove kože, uključujući i tamnu boju kože. SHR tehnologija omogućava postepeno zagrevanje. Efikasno uništava folikul dlake i usporava njihov ponovni rast. Istovremeno štiti okolno tkivo od povrede, za razliku od drugih lasera na tržištu koji koriste kratkotrajnu, jaku energiju, koja može biti veoma bolna.

Koliko traju efekti laserske epilacije?

Dr Markoski Smiljković: Efekti laserske epilacije su zaista dugotrajni. Već nakon prvog tretmana primetan je sporiji rast dlačica, koje postaju svetlije. Nakon 6-8 tretmana, koji se rade na šest sedmica, uklonjeno je 97% dlaka. Sjajno je što između tretmana ne morate da čekate da dlake u potpunosti porastu, kao što je slučaj sa depilacijom, već ih slobodno možete ukloniti sa površine brijačem ili ukloniti depil kremom, bez bojazni da će postati tamnije, deblje, čušće… 

Nakon tih 6-8 tretmana, prilikom kojih se uklone sve neželjene dlačice, kožu glatkom treba održavati tako što se samo jedan tretman laserske epilacije ponovi jednom u godinu i po ili dve godine. 

Može li se laserska epilacija raditi tokom letnjih meseci?

Dr Markoski Smiljković: Naravno. Laserska epilacija se može raditi u bilo koje doba godine, kako preko svetle, tako preko prirodno tamne, ili svetle, ali osunčane kože. Jedina preporuka je da nakon epilacije, nekoliko dana treba izbegavajti bazene, saune, solarijum i slična okruženja. Zato je naš savet da se s epilacijom krene u zimu ili tokom proleća, da bi do leta količina neželjenih dlaka bila znatno smanjena.

Da li se laserska epilacija može raditi preko mladeža ili tetovaža?

Dr Markoski Smiljković: Laserska epilacija se ne može raditi direktno preko mladeža ili tetovaža, ali ukoliko imate mladeže i tetovaže svakako možete doći na epilaciju. 

Tretman obavlja viša medicinska sestra fizioterapeut pod nadzorom lekara. Ona najpre uklanja dezodorans, kreme i šminku sa delova tela koji će biti tretirani, i zaštiti sve mladeže, tetovaže, ranice i promene na koži. Zato ne treba da brinete. Mladeži i tetovaže će biti zaštićeni, a dlačice bez problema uklonjene. 

Lekar podešava parametre na laseru u zavisnosti od tipa, prebojenosti i stanja kože, kao i gustine dlaka, kako bi se postigao maksimalni učinak. Zatim se nanosi gel i laserskom sondom brzo prelazi preko određene površine. Tokom tretmana nosićete i zaštitne naočare, slične onima koje dobijete u solarijumu, kako bi oči bile zaštićene od potencijalnih “zalutalih” zraka laserskog svetla.

I za kraj nam kažite koliko traje tretman laserkse epilacije?

Dr Markoski Smiljković: Laserska epilacija Titanium laserom je veoma brza. Ovaj laser poseduje najveću površinu sonde, što znatno skraćuje vreme tretmana. Primera radi, epilacija celih nogu Titanium laserom traje kao kratka dremka, 15-ak minuta za obe noge. S druge strane, za epilaciju pazuha dovoljno je samo dva minuta. Zato volimo da kažemo da laserska epilacija štedi vreme. Em tretman traje kratko, em su efekti dugoročni.