Opera Andre Senije 5611
Opera Andre Šenije, MTS Dvorana; foto: Tijana Janković-Jevrić

Svetske zvezde u operskom spektaklu “Andre Šenije”, u produkciji MTS Dvorane

Istorijska opera, pod nazivom “Andre Šenije”, koja je donela slavu italijanskom kompozitoru Umbertu Đordanu, biće premijerno izvedena 1. oktobra u 20h, na sceni MTS Dvorane, u čijoj produkciji je i nastala. Delo nosi naziv francuskog pesnika i revolucionara, čiju priču na spektakularan način igraju zvezde opere u pratnji hora i orkestra umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

Da je Đordanovo muzičko-scensko delo, o francuskoj istorijskoj ličnost, jedna od izvođački najzahtevnija opera složili su se italijanski dirigent Marčelo Motadeli, srpski sopran Marija Jelić, meksički tenor Hektor Lopez Mendoza, reditelj opere, Dejan Prošev, italijanski bariton Alberto Mastromarino, i italijanski mecosopran Irene Molinari, na konferenciji za novinare, održanoj u džez kantini Lisabon.

Andre Šenije

U ovoj, kako je organizatori opisuju, strastvenoj operi u borbi za ljubav i ideale, tokom Francuske revolucije, u kojoj mladi pesnik Šenije u 31. godini gine na giljotini, reditelj je Makedonac Dejan Prošev, koji je režirao i Pučinijevu Tosku u Narodnom pozorištu u Beogradu.

“Imamo još nekoliko dana do premijere, a sve vreme radimo naporno, tako da ćemo imati uspeha. Zamisao je da predstava bude stilski klasična, u originalnoj epohi, što je slučaj i sa kostimima i dekorom. Imamo divan odabir pevača za ovu operu,” izjavio je reditelj Dejan Prošev.

Opera Andre Senije 5606
Reditelj Dejan Prošev
Andre Šenije
Italijanski maestro, Marčelo Motadeli

Dirigent je renomirani italijanski maestro, Marčelo Motadeli, ispred čije palice će muziku izvoditi, pored svetski poznatih solista i hor i orkestar umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.

“Andre Šenije je zaista moja omiljena opera, s tim što je veoma teška za dirigenta. Prema težini, to je treća opera. Prva bi bila Falstaf Verdijev, na drugom mestu Pučinijeva Devojka sa zapada, da bi na trećem bila, dakle, Andre Šenije”, izjavio je dirigent Motadeli.

Meksički tenor Hektor Lopez Mendoza, koji je studirao u Italiji, biće u glavnoj ulozi, pesnika Šenijea. 

Andre Šenije
Meksički tenor Hektor Lopez Mendoza
Andre Šenije
Sopran Marija Jelić

“U čitavom operskom repertoaru, ovo je jedna od najlepših uloga. Govorimo o pesniku, o revolucionaru, o čoveku koji polaže svoj život zarad ljubavi i zarad svog načina razmišljanja,” objašnjava meksički tenor Hektor.

Šenijeva velika ljubav Madalene biće Marija Jelić, naša mlada operska zvezda koja je pevala sa Plasidom Domingom, Elenom Garančom, i nastupala širom sveta, uključujući i Karnegi hol.

“Na žalost, i Madlene tragično završava, zato što je odabrala da sa čovekom koga voli ode na giljotinu. Taj njen potez je mnogo naglašeniji od smrti Adrea, jer je njen izbor bio da spase jednu ženu koja je osuđena na smrt, a koja ima dete. Pre svega ona je bila na giljotini, jer nije mogla da nastavi život bez čoveka koga voli. Moje suštinsko pitanje bi bilo – Ko je danas spreman da uradi to, i po koju cenu?”, izjavila je sopran Marija Jelić.

Bariton Alberto Mastromarino, koji je antagonista zaljubljenom paru Madaleni i Šenijeu, o predstavi više kaže:

“Opera je napisana u verističko-naturalističkom stilu i donosi nam humanost likova. Naime, svaki lik, koji jse nalazi u centru ove opere, ima duboku humanost. Francuska revolucija je u pozadini, ali moramo da priznamo da baš ta revolucija u pozadini amplifikuje osećanja svakog lika pojedinačno. Kompozitor je zaista  inteligentno uspeo to da prikaže u svom delu. Interesanto je da su osećanja koje likovi izazivanju u nama veoma blizu današnjih, koje bismo osetili  u sličnim okolnostima, a pričamo o situaciji koja se odigrala više od jednog veka.”

U ulozi Bersi, melezkinje koja prati Madlene biće italijanski mecosopran Irene Molinari, koja zakljčuje: “U pitanju je veoma važno, istorijsko delo. Imamo odličnog reditelja, dirigenta i postavu.”

Ulaznice za operski spektakl “Andre Šenije”, koji je podržao Italijanski institut za kulturu u Beogradu, mogu se nabaviti na blagajni MTS Dvorane,  Ticket Vision prodajnim mestima, kao i onlajn na sajtu tickets.rs.

foto: Tijana Janković-Jevrić