italija
Festival srpsko-italijanskog filma

Festival italijansko-srpskog filma besplatno u Jugoslovenskoj kinoteci od večeras

Osim filmova, masterklas i modna revija

Festival italijansko-srpskog filma počinje večeras, 22. septembra premijernom projekcijom italijanskog filma, nominovanog za Oskara, „Tell it like a woman“ od 19:30h u Jugoslovenskoj kinoteci. Filmska smotra, koja je besplatna za posetioce, trajaće do 26. septembra, a tim povodom održana je i konferencija za medije u Rezidenciji ambasadora Republike Italije u Beogradu.

Ovogodišnje izdanje festivala je osmo po redu, što ukazuje na njegov značaj, izjavio je ambasador Republike Italije u Srbiji Luka Gori, prilikom svog obraćanja medijima povodom početka manifestacije. Takođe, istakao je da su upravo politički i ekonomski odnosi između Italije i Srbije dali rezultata i u filmskoj industriji. 

Italijanski film 5524
ambasador Republike Italije u Srbiji Luka Gori

Na festivalu će biti prikazano pet italijanskih naslova i četiri domaća filma, a to su Munje opet, Usekovanje, Vera i Indigo kristal. S obzirom na to da festival ima kao motiv i spajanje kultura i produkcija, tako je bilo reči i o velikom projektu, koji uključuje pet zemalja, osim Italije i Srbije, tu su i Francuska i Španija i Poljska. U pitanju je o filmu „Modigliani il principe“, po istoimenom romanu, koji prikazuje italijanskog slikara i skulptora Amedea Modiljanija, čiji prijatelj je bio naš slikar Sava Šumanović. Ovo će biti još jedan film koji je snimljen kod nas, kao što je to bio slučaj i sa filmom Caravaggio iz 2007. godine, čiji reditelj je takođe Angelo Longoni, inače i pisac knjige „Modigliani il principe“.

Italijanski film 5526
Gabrijela Karluči

Na tradiciju Festivala italijansko-srpskog filma, odnosno na njegovo trajanje osvrnula se i njegova umetnička direktorka Gabrijela Karluči koja se zahvalila Jugoslovenskoj kinoteci kao partneru od prvog dana postojanja manifestacije. Govoreći o tome koliko je ova manifestacija važna u smislu što daje rezultate u vidu filmskih koprodukcija, Karlučijeva je pozvala da se prisutima obrati i predstavnica produkcije ILBE Studios Anđelka Janković i predstavi film otvaranja „Tell it like a woman“. 

Italijanski film 5530
Anđelka Janković, ILBE Studios

Ovaj naslov u sebi sadrži sedam priča u sedam različitih rediteljki, a koje prikazuju sedam žena, objasnila Jankovićeva dodajući na značaju filmu predstavljajući njegov globalni uspeh, koji je stekao time što je prikazan na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. U filmu se pojavljuju poznata ženska imena: Eva Longoria, Cara Delevingne, Jennifer Hudson, itd…

Kaira Tilezi, predsednica filmske produkcije posvećene osnaživanju žena u industriji „We do it together“, najavila je otvaranje istoimene akademije s jednakim ciljem podizanja svesti o jednakosti, dodajući da je danas potrebno i više od toga, s obzirom na to da statistika femicida govori da svakog trećeg dana bude ubijena jedna žena.

Italijanski film 5560
Kaira Tilezi

 S tim u vezi, Kaira je govorila i o značaju koji je imao italijanski političar, novinar i aktivista  Marco Pannella (1930-2016) u modernizaciji italijanskog društva sedamdesetih godina prošlog veka, kada žene nisu imale prava na abortus, razvod i kada je postojalo ubistvu iz časti koje je značilo da je prevareni muž moga da ubije svoju ženu i da za to prođe bez osude. Njegov lik u filmu “Romanzo radicale”, koji je na repertoaru festivala 23. septembra u 20:30 časova tumači glumac Andrea Bosca, za koga je kako kaže, to bila velika inspiracija. On je iskazao veliku čast što je gost festivala i u obraćanju novinarima izneo je svoj stav kojim se zalaže za to težimo ka tome da ističemo i žensku stranu ličnosti koju nosimo svi u sebi, jer u suprotnom ističemo samo nasilje.

Italijanski film 5575
Andrea Bosca

Osim filmova na festivalu će biti održani masterklas i kurs scenarija, prezentacije knjiga ali i modna revija italijanskih i srpskih kreatora, a to su Luigi Borbone, Nino Lettieri i Igor Todorović. 

foto: Tijana Janković-Jevrić