IMG 9a5d631eb75cc269bea89221814bf1ff V 1

Botanička bašta: Zeleni kutak za slobodan trenutak

Naša prestonica obiluje brojnim zelenim površinama, koje mnogima prižaju utočište od bučnih ulica i automobila, širokih bulevara i poslovnih objekata. Upravo jedna takva zelena oaza se nalazi na uglu Dalmatinske i Takovske ulice, i u sebi ljubomorno čuva brojne biljne vrste, za koje nismo mogli ni da pretpostavimo da žive tik uz nas. Odvojite svoj slobodan trenutak za zeleni kutak u Botaničkoj bašti „Jevremovac“.

U slučaju da želite da pobegnete od svakodnevne gradske vreve i sjedinite se sa prirodom, ne morate da bežite u planine, možete da se uputite u Botaničku baštu, u kojoj će društvo da vam pravi preko tri stotine vrsta drveća i žbunja! 

I čim kročite unutar bašte, osetićete mir, tišinu, čist vazduh i sklad sa samim sobom.

Za mnoge, najlepše uređena zelena oaza u Beogradu, Botanička bašta je osnovana krajem 19. veka. 

Uređene su sve staze

Najbolje je da krenete putem Pančićeve omorike. U zavisnosti od slobodnog vremena, na vama je da odlučite da li ćete da obiđete baštu za 45 minuta, sat vremena ili sat i po vremena. Tako su prilagođene i staze obilaska. 

Japanski vrt i Staklenik

Brojni su sadržaji koje ova zelena oaza nudi svojim posetiocima, a svakako se pojedinci najviše zaustavljaju u predivno uređenom Japanskom vrtu, kako bi uživali i napravili divne fotografije.

Odeljak koji nas je ostavio bez daha je Staklenik, koji svojim sadržajem može da parira ostalim evropskim botaničkim baštama. Sagrađen u Viktorijanskomm stilu, sa centralnom kupolom, dve prostorije: severna i južna, čuvaju preko hiljadu različitih biljnih vrsta, koje dolaze iz čitavog sveta. Od malih posetilaca smo mogli da čujemo da se u južnom i severnom krilu „sigurno kriju i žive dinosaurusi“.

IMG 4e313901b443d23fef56ab052a678dc6 V

Uverilii smo se kako je Botanička idealna za dve tinejdžerke koje, šetajući se u njoj, slušaju klasičnu muziku, da je to predivno mesto za tihe razgovore dve gospođe koje sede pored javora, kao i kutak za opuštene trenutke jednog mladog tate koji čita knjigu, a drugom rukom ljuljuška kolica svoje bebe, pored Čileanskog bora. 

Kada i kako otići u Botaničku baštu “Jevremovac”

Ako ste poželeli da čujete zanimljive priče o biljnim vrstama, potrebno je da znate da se svake prve subote u mesecu organizuju obilasci sa stručnim vodičama sa početkom u 12h. Ovi obilasci se naplaćuju po simboličnoj ceni od 100,00 rsd i traju oko sat vremena.

Ipak želite da budete sam svoj vodič? Onda je potrebno da odvojte za pojedinačnu kartu 250,00 rsd.

Radno vreme Botaničke bašte je od 09.00-19.00h.

foto: Dragana Beleuca