Boris Miljkovic 07

Boris Miljković ovogodišnji dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović

Boris Miljković, reditelj i kreativni direktor, je ovogodišnji dobitnik Nagrade Fondacije Tanja Petrović, odlučili su članovi Upravnog odbora Fondacije. Ova nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima i biće uručena 28. februara  u 14h u Galeriji Artget u Kulturnom centru Begrada. U mnogim tekstovima se Boris Miljković naziva renesansnim čovekom. Taj opis je najprecizniji, jer se radi o umetniku, koji je lako prolazio kroz različite forme i izraze,  uvek ostavši upečatljiv i poseban.

Boris Miljković dobitnik je najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma, poput nagrade „Clio“, koja je ekvivalent za „Oskara“ u tom poslu. Napisao je nekoliko knjiga, učestvovao sa performansima na međunarodnim izložbama, radio je u pozorištu, na fakultetima, dugogodišnji je kreativni direktor RTS-a. Deo njegovog savremenog video rada je predstavljen na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu. Kreirao je video impresije performansa „Tišina Balkana“, koji je bio završni događaj Soluna Evropske prestonice kulture, 1997. godine.

boris 1
Boris Miljković je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Karijeru je započeo kao asistent režije čuvene serije „Otpisani“, da bi u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije. Svako ko iole poznaje ovdašnju pop kulturu, zna za emisije „Rokenroleri“, „Niko kao ja“, kao i brojne antologijske video spotove i filmove poput „Ruski umetnički eksperimenti“, „Šumanović – Komedija umetnika“. Kada kažemo „osamdesete“, mislimo upravo na sliku, koju je Boris Miljković napravio sa svojim prijateljima, taj „Novi talas“, jedan od najvažnijih umetničkih događaja u Jugoslaviji, koji do danas nije prevaziđen.

Dosadašnji laureati Nagrade Fondacije Tanja Petrović su: Milan Vlajčić, novinar, filmski i književnik kritičar, Žikica Simić, radijski autor, Bojana Andrić, urednica i autorka emisije „Trezor“, Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista, Ivan Medenica, novinar, kritičar i umetnički direktor BITEF-a, Teofil Pančić, novinar, kritičar i kolumnista, SEEcult, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope, i Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka umetnosti.

Fondacija Tanja Petrović je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u medijskim redakcijama kulture, izdavačkim kućama, i kao gradski sekretar za kulturu u Beogradu, svoj profesionalni život posvetila kulturi i njenom promovisanju.

Osnivači Fondacije su Antonela Riha, Vojka Pajkić  Đorđević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

foto: PROMO