eho

Beograd i Njujork u seriji digitalnih performansa

LA MAMA, CULTURE HUB I EHO ANIMATO PREDSTAVLJAJU – DOWNTOWN VARIETY: SERBIA EDITION

Pozorište La MaMa i organizacija CultureHub iz Njujorka sa kolektivom Eho animato iz Beograda pripremaju posebno izdanje programa Downtown Variety: Serbia edition za petak, 19. februar 2021. 

Ovo posebno izdanje programa koji La MaMa realizuje od marta 2020, biće posvećeno umetnicima iz Srbije koji rade u domenu audio video performansa, izvođačkih umetnosti, dreg performansa, lutkarstva, digitalnih umetnosti. Članovi kolektiva Eho animato uredili su program koji će predstaviti raznorodne umetničke prakse koje u sebi spajaju umetnost i nove tehnologije.

Downtown Variety: Serbia Edition biće dostupan uživo na vebsajtu i fejsbuk stranicama La MaMa pozorišta (www.lamama.org) i organizacije CultureHub (www.culturehub.org/watch) u petak 19. februara 2021. u 22.00 (CET).

Ideja programa Downtown Variety je da se estetika čuvenog La MaMa kafea iz 60-tih prenese na virtuelnu platformu koja povezuje izvođače i publiku uživo na različitim krajevima sveta. U godini u kojoj je izvođačka umetnost pretrpela veliku krizu, traže se novi modeli scenskog predstavljanja. La MaMa i CultureHub kroz upotrebu digitalnih alata, pokreću program koji se ne odriče živog izvođača, spontanosti i eksperimenta, čime je omogućena saradnja umetnika iz Njujorka i Beograda na zajedničkom kreativnom projektu.

Mia Ju, umetnička direktorka pozorišta La MaMa istakla je: “Veze LaMaMa pozorišta sa Srbijom su duboke. Višedecenijske kulturne razmene i saradnje oblikovale su naše nasleđe, kao i naš pogled na svet. U ovom izdanju Downtown Variety: Serbia Edition, ponovo sarađujemo, ali ovoga puta na digitalnoj platformi LaMaMa pozorišta koja će publici širom SAD i sveta omogućiti da se poveže sa umetnošću koja dolazi iz Srbije. Uticaj koji će rad ovih umetnika postići, osetiće se daleko izvan zidova fizičkih pozorišnih prostora, pritom dopirući do ljudi o kojima ne bismo ni sanjali. To je zaista uzbudljivo!”

Predstaviće se doplgenger duo, Ivana Ivković, projekat AIVI (Aleksandar Bulajić, Ana Popović, Isidora Pejović Blagojević, Maja Maksimović & Sunčica Pasuljević Kandić, u saradnji sa Centrom za promociju nauke) & Ana Knežević, Vizuelno Antropološki centar – Miklós Barna-Lipkovski, Markiza de Sada, Björnsonova i Milica Stefanović, Sandra Nikač, Dobrivoje Milijanović & Jovana Ivanac i članovi kolektiva Eho animato – Ana Konstantinović, Željko Maksimović, Marija Kovačina i Tamara Baračkov. 

U realizaciji programa učestvuje kreativni tehnički tim CultureHub-a: Diandra Entoni (DeAndra Anthony), Meti Barber-Bokelman (Mattie Barber-Bockelman), Sangmin Če (Sangmin Chae) i Žan Garsija (Jean Garcia).

CultureHub je globalna zajednica za umetnost i tehnologiju, osnovana od strane Instituta za umetnost u Seulu i njujorškog pozorišta La MaMa. Downtown Variety: Serbia Edition je prva od mnogih razmena u našem nastojanju da osnujemo novu CultureHub lokaciju u Beogradu. U ovim izazovnim vremenima, važno je da se umetnici, tehnolozi, aktivisti i pripovedači udruže onlajn kako bi stvorili nove modele saradnje koji istražuju našu kolektivnu ljudskost.“ – rekao je Bili Klark,umetnički direktor organizacije CultureHub.

Ovaj događaj je korak u okviru dugoročne kreativne saradnje između kolektiva Eho animato i CultureHub-a. U julu 2021. u Beogradu održaće se prvi međunarodni skup članova globalne CultureHub mreže – Solidarnost: Digitalne strategije za kreativnu prilagodljivost.

foto: arhiv Eho animato