Spojene e1441894844661

Beračice, igra Save Šumanovića

Predstava-performans Beračice  će premijerno biti izvedena 3. oktobra ove godine s početkom u 18 časova u nekoliko različitih prostora Instituta za umetničku igru, a sutradan će se izvesti ispred originalnog dela Triptih u prostoru Galerije slika u Šidu.

Rukovodioci projekta su prof. mr Aleksandar Ilić i prof. Snežana Arnautović Stjepanović, u konsultaciji sa Vesnom Burojević, istoričarkom umetnosti i direktorkom galerije Sava Šumanović.

Projekat Beračice je osmišljen kao uzajamni projekat Instituta za umetničku igru iz Beograda i Galerije slika „Sava Šumanović“ iz Šida, a uz podršku Ministarstva za kulturu i informisanje Republike Srbije i sponzorstvo vinarije.

Koreogrfi koji rade na projektu su: Ivana Ljujić (pedagog savremene igre, koreograf i student druge godine Instituta za umetniču igru), Đurđija Jelenković (student prve godine IUI), Jelena Sabljić (student prve godine IUI), Jelena Stoisavljvić i Tiha Celinšek (studenti druge godine IUI), Maciej Kuzminski (Maciej Kuzminsky – pedagog savremene igre i koreograf), Saša Etimova (solista Baleta makedonskog teatra i koreograf, student druge godine IUI) i Aleksandar Ilić (koreograf i profesor audio vizuelnih umetnosti IUI i prvi master koreografije u našoj zemlji).

LookerWeekly magazin Bitef 2022 baner

Projekat je baziran na istraživanju u savremenim izvođačkim umetnostima koja će se realizovati na Institutu za umetničku igru u okviru predmeta Sinergije i transformacije, koji vodi prof. Aleksandar Ilić.

Triptih Beračice
Stvaralaštvo Save Šumanovića predstavlja najviše domete naše umetnosti 20. veka. Tokom kratkog stvaralačkog života koji je trajao samo 25 godina, ostavio je opus od više od 800 dela. Kada su rano ujutro 28. avgusta 1942. godine ustaški agenti došli po njega i odveli ga na put bez povratka, u ateljeu, na štafelaju ostala je da se suši slika, treći deo triptiha – Beračica.