Nemoralne priče 1. deo Majka kuća foto Jean Luc Beaujault

Alternativni prostori na 53. Bitefu: Druga polovina festivala u Luci Beograd

Bitef se ove godine tradicionalno održava u Beogradu u drugoj polovini septembra. Ovoga puta, po 53. put, festival će trajati od 17. do 26. septembra. Publika će imati priliku da vidi dvanaest ostvarenja iz devet zemalja: Srbije, Hrvatske, Slovenije, Belgije, Švajcarske, Francuske, Nemačke, Brazila i Nigerije. Festival se održava pod sloganom „Počnimo ljubav iz početka“, po čuvenoj pesmi u izvođenju Beti Đorđević.

Bitef je oduvek bio prepoznatljiv po izvođenju predstava u institucionalnim pozorištima, ali i izmeštanju produkcija u alternativne prostorekoji nisu prvobitno ili primarno predviđeni za pozorišne događaje. Ovoga puta, idemo korak dalje! Cela druga polovina festivala biće smeštena u nekoliko hala Luke Beograd, koja će u periodu od 22.do 26. septembra biti centralno mesto na kome će se izvoditi predstave glavnog, ali i pratećih programa festivala.

U kontekstu umetničkog i tematskog fokusa 53. Bitefakoji se bavi analizom propadanja savremenog društva i pokušajem definisanja alternative stanju u kome se nalazimo, izmeštanje dela programa u prostor Luke Beograd predstavlja logičan čin.  U nastojanju da način rada prilagodimo konceptu festivala, stvaramo jedinstven prostor koji publiku navodi da promišlja umetnost u prostorima koji nisu tome namenjeni. Izlazeći iz pozorišta, pozivamo ljude da nam se pridruže u nastojanju da promišljamo alternative postojećem stanju u pozorištu, ali I društvu uopšte.

Tako će publika Bitefa, u Luci Beogradmoći da pogleda čak petpredstava glavnog programa: Nemoralne priče – 1. deo: Kuća majka, kompanije Non nova(Nant, Francuska) čije autorstvo potpisuju Fia Menari Žan-Lik Božol, O mesu i betonukoreografkinje Lusijane Lareu produkciji kompanije Anti Status Kvo(Brazilija, Brazil), Ali: Strah jede dušu Sebastijana Horvatau produkciji Slovenskog narodnog gledališča Drama Ljubljana(Slovenija), cirkusku predstavu Retke Pticegrupe autora u produkciji kompanije Vuk za čoveka iz Lila (Francuska), kao i predstavu Pozvaničuvene kompanije Ultima Veziz Brisela (Belgija), po koreografiji Sepe Bajensa.

U Luci Beograd, za sve posetioce festivala, biće organizovani štandovi na kojima će moći da se kupi hrana i piće, tokom celog dana. Poslednji dan festivala koji je podržala delegacija Evropske unije u Srbiji, kao i svečano proglašenje dobitnika nagrada Bitefa, takođe će se održati na ovoj lokaciji.

Bitef za zajednicu

U okviru priprema za 53. izdanje festivala, Bitef će organizovati i veliku akciju sakupljanja đubreta, u saradnji sa zainteresovanim pojedincima, organizacijama i institucijama. U okviru akcije, sakupljaće se otpad od kartona i plastike, koji će potom biti iskorišćen za izvođenje predstave brazilske koreografkinje Lusijane LareO mesu i betonu. Ovom aktivnošću, Bitef želi da usmeri pažnju javnosti na važnost našeg uticaja na sredinu i podigne svest o značaju ekologije i brige o otpadu.