QT9 R 00012 copy
Brad Pitt and Leonardo DiCaprio star in Columbia Pictures ÒOnce Upon a Time in Hollywood"

Tarantinova alternativna istorija „Zlatne ere“ Holivuda

Beogradska premijera filma Bilo jednom u Holivudu, koja je ujedno i prva u regionu, održana je sinoć u bioskopu Ušće Cineplexx, u distribuciji Con Filma. Na osnovu sinoćne reakcije publike, bilo da ste verni obožavalac opusa reditelja Kventina Tarantina ili jednostavno ljubitelj bioskopskog platna, ovaj film vas neće ostaviti ravnodušnim. Možda ćete se nasmejati, biti u neverici ili ćete biti duboko potrešeni… Bilo kako bilo, za razumevanje samog kraja filma, kada budete gledali, razumećete zašto sada govorimo o tome, osvrnućemo se na događaj koji je uzdrmao javnost te 1969. godine, a koji i dan-danas podjednako šokira.

U svom najnovijem, devetom po redu (kako sam reditelj navodi, iako se smatra da je snimio više od toga), filmu Bilo jednom u Holivudu, američki reditelj i scenarista Kventin Tarantino nam prikazuje Holivud iz 1969. godine, i u njemu, između ostalih, tadašnje glumce, kao što su to Brus Li (u filmu je prikazan kao arogantan, što je izazvalo brojne polemike u javnosti), Stiv Mekvin… ali i reditelja Romana Polanskog i njegovu nekadašnju suprugu Šeron Tejt, čija sudbinska priča i čini okosnicu ovog filma, čineći ga po dobrom starom tarantinovskom običaju – osvetničkim. Film bismo žanrovski okarakterisali kao dramu/triler, omaž vesternima i podsećanje na čuvene, italijanske „špageti“ vesterne.

QT9 R 00029 copy 2

U filmu glume velika holivudska imena, a to su Bred Pit, Leonardo Dikaprio, Al Paćino, Kurt Rasel, Margot Robi, Brus Dern, Tim Rot, Timoti Olifant… i pokojni Luk Peri, zvezda nekada izuzetno popularne tinejdž serije Beverli Hils.

Vreme hipika i Zlatne ere Holivuda ovde je prikazano kao alternativna istorija uzbudljive epohe, jedne od najvećih industrija pokretnih slika, Holivuda. U paraleli, pratimo sudbinu komšija stvarnih likova supružnika poljsko-francuskog reditelja Romana Polanskog i američke glumice Šeron Tejt (Margot Robi), s jedne strane, a sa druge izmišljene likove glumca vesterna Rika Daltona (Leonardi Dikaprio) i njegovog dublera, kaskadera Klifa Buta (Bred Pit), koji su u potrazi za svojom srećom u Holivudu.

QT9 R 00167 copy 5

Tarantino je izabrao da se na, rediteljski sebi svojstven način, obračuna sa strašnom sudbinom supruge reditelja Polanskoj, prelepe glumice Šeron Tejt, koju su, zajedno sa još tri osobe, ubili sledbenici ozloglašene hipi komune Porodice Menson, po naređenju svog predvodnika Čarlsa Mensona. Ovaj užas se desio tačno pola veka, kada je glumica imala 26 godina, i bila gotovo u devetom mesecu trudnoće. Polanski je u tom momentu bio u Evropi.

Screen Shot 2019 08 15 at 10.10.46
Glumica strašne sudbine Šeron Tejt

Povod ovom stravičnom zločinu, je bila, kako se navodilo u medijima, ili osvetnička želja Čarlsa Mensona koja je usmerena ka muzičkom producentu koji je živeo nekad u istoj kući kao nesrećni Holivudski par, a koji se zamerio Mensonu ili je u pitanju ritualni čin. Kažu da australijska glumica, škotskog porekla, Margot Robi nije konsultovala Polanskog za lik Šeron, ali da je čitala njegovu autobiografiju iz 1985, kao i da je razgovarala sa šminkerkom glumice i prijateljem njenog bivšeg dečka. Ono što mi možemo da potvrdimo jeste da glumica Margot po lepoti savršeno odgovara nekadašnjoj hipi ikoni Šeron Tejt.

QT9 R 00054 copy 3
Margot Robi kao Šeron Tejt

U filmu Bilo jednom u Holivudu ovaj stravičan zločin ima sasvim drugačiji epilog, što sam kraj filma čini krajnje neočekivanim, ali podjednako potresnim.