f6e79947 4d92 4a0b 8b1b fa8bf9d42e9d

16. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“

16. Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma „7 veličanstvenih“ će se održati od 21. do 24. decembra 2020. u Kombank Dvorani. Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog, a iz organizacije festivala poručuju:” Najbolji evropski dokumentarci u Bioskopu nove realnosti – za posvećene i za posebno obazrive!”


Uprkos svemu, uprkos najtežim preprekama koje su tokom godine otežavale sve svima svuda na svetu, uprkos odlaganjima koja su tri puta neminovno sledila jedna drugo, uprkos svemu što je teško, sumorno i mračno ili možda baš zato što je mračno, sumorno i teško festival „Sedam veličanstvenih“ stiže do svoje željne publike. Od proleća do jeseni stalno su se javljali posvećenici dokumentarnog filma sa istim zabrinutim pitanjem. Evo, odgovor stiže tek sada, u trenutku kada festival izgleda kao nemoguća misija, verovatno da nas podseti, kao što to rade i veličanstveni dokumentarci, da je život nesagledivi niz neočekivanih i, često, nemogućih spojeva.

Organizatori Festivala

Uprkos svemu, sedam veličanstvenih modernih dokumentaraca spremno je da posebno posvećenu i obazrivu publiku povede na zadivljujuća putovanja od široke Volge do sala za milongu Buenos Ajresa. Filmovi sedam vrhunskih majstora dokumentarizma, sedam ekskluzivnih uvida u udaljene prostore često nedostupne većini ljudi.

Festival otvara najnoviji film jednog od najznačajnih svetskih majstora dokumentarizma, Viktora Kozakovskog.

Posle premijera ne festivalima u Berlinu i Njujorku, ovaj film se prikazivao retko, pre svega zbog eksluzivnog zahteva autora da se prikazuje isključivo u bioskopima. „Gunda“ je zadivljujuće ostvarenje koje u pravom trenutku usmerava naše poglede ka bićima koja su zanemarena i koja stradaju, prema bićima za koja nas autor opominje da su divna stvorenja naše zajedničke planete.

Dansko ostvarenje „Patrimonijum“ je dosad neviđeni prikaz danske aristokratije kroz priču o teretu i obavezama koje nosi pripadanje tom, za mnoge, apsolutno povlašćenom društvenom sloju. To je nimalo bajkovita priča o baštini i tradiciji, što je i značenje reči u naslovu, kreirana izuzetnim vizuelnim stilom koji pejzaže i enterijere pretvara u prizore kao sa slika izuzetnih slikara. Na delikatno putovanje osetljivih duša u potrazi za ljubavlju na brodu koji krstari Volgom vodi nas “Gorka ljubav”, film dvojice vrhunskih majstora – reditelja Ježija Šlatkovskog, koji je sve u Evropi zadivio ostvarenjem “Don Žuan” o rastrzanoj psihi i mladalačkim snovima o ljubavi, i podjednako virtuoznog i prefinjenog direktora fotografije Vojćeha Starona. Holandsku autorku Uke Hogendejk beogradska publika je upoznala kroz njenu veliku, nezaboravnu sagu “Novi Rejksmuzej”, o obnovi jednog od najvećih evropskih muzeja, kojom nas je uvela u prostore u kojima žive dela najvećih majstora umetnosti. Njen najnoviji film “Moj Rembrant” je još jedan ekskluzivni uvid u puteve i život umetničkih dela i u nadmetanja od koji vam se zavrti u glavi.

Jedan festivalski dan posvećen je muzici i Argentini. Specijalna projekcija namenjena je jednom od najvećih dokumentarističkih bioskopskih hitova u poslednjih deset godina – filmu koji vas zadivljuje i očarava. Magija filma, magija tanga i magija noći Buenos Ajresa u neprevaziđenoj apologiji ljubavi i plesu – “Još jedan tango” kao dokument o bliskosti o kojoj sada, možda više nego ikad, ne prestajemo da sanjamo! Francusko-češko-argentinskoaustrijska koprodukcija “Solo” je potresna priča o vrhunskom pijanisti koji se bori na ivici mračnog, duševnog ambisa protiv demona sopstvene genijalnosti, sa nadom da muzika kojoj žrtvuje sebe postane prostor u kome može da postoji.

Zatvaranje festivala nudi posebno zadovoljstvo za sve koji već godinama uživaju u neobičnim, sjajnim finskim dokumentarcima, kao i svima koji su spremni da uživaju u maestralnim filmskim postupcima u spoju sa emocijama i humorom mračnih tonova. Proslavljeni autor filma o saunama, jednog od najvećih dokumentarističkih hitova Finske i u “Najsrećnijem čoveku na Zemlji” otkriva svet nepriznatih emocija finskih muškaraca. Pričajući pre svega o dubokoj žudnji za bliskošću, napravljen virtuoznim autorskim postupkom, ovo je film izuzetne snage i lepote.


Ponedeljak, 21. decembar – 15:00

GUNDA
GUNDA
Norveška, SAD 2020.
93 minuta
režija: Viktor Kozakovski
Utorak, 22. decembar – 13:00

PATRIMONIJUM
PATRIMONIUM
Danska 2019.
74 minuta
režija: Karl Olsen
Utorak, 22. decembar – 15:00

GORKA LJUBAV
BITTER LOVE
Švedska, Finska, Poljska 2020.
87 minuta
režija: Ježi Šlatkovski
Sreda, 23. decembar – 13:00 – specijalna projekcija

JOŠ JEDAN TANGO
UN TANGO MAS
Nemačka, Argentina 2015.
85 minuta
režija: Herman Kral
Sreda, 23. decembar – 15:00

SOLO
SOLO
Češka, Francuska, Argentina, Austrija 2019.
84 minuta
režija: Artemio Benki
Četvrtak, 24. decembar – 13:00

MOJ REMBRANT
MY REMBRANDT
Holandija 2019.
95 minuta
režija: Uke Hogendejk
Četvrtak, 24. decembar – 15:00

NAJSREĆNIJI ČOVEK NA ZEMLJI
MIEHIÄ JA POIKIA
Finska 2019.
85 minuta
režija: Jonas Berghol