fbpx

Završen festival 7 Veličanstvenih

 9. Festival evopskog dugometražnog dokumentarnog flima, 7 Veličanstvenih, zatvoren je sinoć. 3. februara projekcijom češkog filma Privatni svemir, rediteljke Helene Treštikove. Tokom trajanja festivala, prikazano je sedam dokumetaraca koji su dobitnici Feliksa, nagrađeni na kanskom festivalu i festivalu u Karlovim Varima, a među kojima je i film nominovan za Oskara…

Festival 7 Veličanstvenih, u ovogodišnjem izdanju, izazvao je veliko interesovanje, tako da su svi filmovi, po prvi put, prikazivani u Velikoj sali Sava centra. Festival je trajao od 30. januara do 3. februara. Sedmi dugometražni dokumentarac, koji je i zatvorio festival, delo je češke autorke Helene Treštikove, koja je u njegovom stvaranju radila neverovatnih 37 godina. Film Privatni svemir nominovan je za najbolji dokumentarni češki film iz prošle godine.

Pre projekcije poslednjeg filma na repertoaru 7 Veličanstvenih, direktor festivala Zoran Popović obratio se publici kako bi predstavio desetočlani tim organizatora ova manifestacije.

“Večeras, pre nego što pogledamo film, voleli bismo da pozdravimo počasnog Beograđanina, selektora koji nam donosi iz Danske lepote modernog dokumentarca, gospodina Milera.” – ovim rečina gospodin Popović pozvao je na scenu Velike sale Sava centra selektora festivala, a koji je, potom, upitao publiku da li voli filmove i da li joj se dopao festival. Kao odgovor, usledio je gromki aplauz.

Helena Treštikova, rediteljka filma Privatni svemir, uspela je da, i pored brojnih obaveza, dođe u Beograd i obrati se prisutnima pre projekcije svoga filma. Tom prilikom, izrazila je veliko zadovoljstvo što je prisutna i napomenula je domaćim gledaocima da će, gledajući film, otkriti koliko smo slični sa njenim sunarodnicima, Česima.

Film privatni svemir govori o životu jedne prosečne češke porodice, od momenta rođenja sina prvenca, pa do njegove 37 godine. Uporedo sa porodičnom pričom, rediteljka je prikazivala i sekvence iz proteklog političkog i drušvenog života Češke.

Pored Češkog filma, publika je imala priliku da pogleda i filmove reditelja iz različitih zemalja, kao što su to Švajcarska, Finska, Švedska, Danska, Bugarska, Belgija.

More Stories
Aleksandru Rakonjcu Nagrada za rad iz ekonomske istorije Balkana