Rad Nenada Gajica Forever alone miks medij 2019

Godišnja izložba Vajari/ke Srbije 2020

Godišnja izložba Vajari/ke Srbije 2020 biće otvorena 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić” na Malom Kalemegdanu br. 1, i trajaće do 4. oktobra 2020. godine.

Na ovogodišnjoj izložbi, koju organizuje vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), učestvuje 49 autora/ki različitih generacija koji se predstavljaju u širokom dijapazonu formi realizovanih u oblasti skulpture, instalacije, objekata i drugih radova koji se bave prostorom ili tematizuju politike percepcije prostornih odnosa.

Izložba Vajari/ke Srbije 2020 će predstaviti pravce i istraživanja u kojima se kreću domaći autori koji deluju u širokom domenu skulpture.

LookerWeekly magazin Oktobarski salon 2022 baner

Osobenost ovogodišnje produkcije, određene periodom pandemije, čine radovi malog formata. Opredeljenost umetnika za manje formate ukazuje na radikalnu promenu uslova u kojima su umetnici ove godine radili i stvarali, ali i reflektuje neke od dugogodišnjih problema savremene skulpturalne produkcije, poput nedostatka alteljea, radionica i primerenih prostora za rad umetnika. Zbog ovakvih i sličnih nedostataka, veliki broj umetnika primoran je da ugrožava sopstveno zdravlje (udisanje različitih hemijskih isparenja i prašine) izvedbom radova u kućnim uslovima.

Međutim, i pored loših uslova za rad i odsustva sistemske podrške, vajari i vajarke Srbije pokazuju zadivljujuću kreativnost i bogatstvo izraza koristeći se najraznovrsnijim tehnikama.

Selekciju radova obavila je zasebno formirana komisija koju su činile tri članice vajarske sekcije Udruženja: Biljana Jotić, Vida Stanisavac i članica Umetničkog saveta, Sanja Tomačević.