Sajam male 6564

SNAŽNE PORUKE SA TRIBINE: „Čitaj da budeš najjači!”

Na jučerašnjoj tribini „Čitaj da budeš najjači!”, u organizaciji Izdavačke kuće „Evro Book”, održanoj na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, diskutovano je o gorućem problemu u našem društvu, o nasilju, s akcentom na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Prisutnim zvanicama i posetiocima obratili su se stručnjaci koji se bave prevencijom i suzbijanjem svih oblika nasilja i zbrinjavanjem žrtava.

 

Tribinu je otvorila Milica Ašćerić, PR Izdavačke kuće „Evro Book” rečima dobrodošlice i tom prilikom predstavila uvažene goste i govornike.  Prisutnima se prvo obratio akademik, prof. dr Nebojša Pantelić (Predsednik Internacionalne policijske asocijacije Srbije) koji je govorio o temi sa aspekta policajca sa dugogodišnjim iskustvom u praksi, susrećući se svakodnevno sa slučajevima nasilja.

svg%3E
Milica Ašćerić, PR Izdavačke kuće „Evro Book”, jedna od 15 žena učesnica u kampanji za borbu protiv nasilja nad ženama. foto: Miss Stills Photography

Iz tog razloga napisao  je knjigu koja predviđa proceduru postupanja službenog lica u situacijama nasilja u porodici, jer „nije postojala apsolutno nikakva procedura zbog koje policija nije mogla adekvatno da reaguje u slučajevima nasilja.”

Snežana Veljković, autorka romana „Krila u mermeru” i „U potrazi za Gledis”, govorila je s aspekta lekara, forenzičara, koji se svakodnevno susretao sa žrtvama. Istakla je da se u društvu odnos prema ženi od njenog vremena do danas nije mnogo promenio i predložila je mere kojima bi se žene same zaštitile.

svg%3E
Prof. dr Nebojša Pantelić (Predsednik Internacionalne policijske asocijacije Srbije), predstavnici Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska”, direktor Zoran Milačić, rukovodilac SOS servisa Željka Burgund i starija savetnica na SOS telefonu za žene, Stojanka Tlačinac i Snežana Veljković, autorka romana.

 

Govornici su bili i predstavnici Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine „Zvečanska”, direktor Zoran Milačić, rukovodilac SOS servisa Željka Burgund i starija savetnica na SOS telefonu za žene, Stojanka Tlačinac. Predstavili su svoju delatnost i SOS telefone za decu, roditelje i žene koje su pretrpele nasilje, ističući kako je njihov posao izuzetno odgovoran, zahtevan i značajan za prevenciju. Tom prilikom su poručili žrtvama da nisu same i da u svakom trenutku mogu računati na njihovu pomoć i podršku.

svg%3E
Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće Beograd

Potom se prisutnima obratila Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće Beograd, koja je govorila o životu žena i dece kojima je bilo potrebno zbrinjavanje i zaštita. Tom prilikom naglasila je da su žene zbrinute u kolektivnom smeštaju, da pripremaju hranu i brinu se o deci samostalno, kao i da sa njima ozbiljno rade timovi psihologa, pravnika i drugih stručnih lica kako bi im pomogli da se brže i zdravije uz novoizgrađeno samopouzdanje vrate normalnom životu i pronađu posao koji im omogućava egzistenciju.

svg%3E
Dragana Daničić, novinarka i voditeljka RTS-a, jedna od 15 žena učesnica u kampanji za borbu protiv nasilja nad ženama. foto: Miss Stills Photography

Na tribini su bile prisutne i predstavnice medija, koje su govorile o načinima izveštavanja o nasilju, njihovim zapažanjima i svaka je poslala snažnu poruku. Dragana Daničić, novinarka i voditeljka RTS-a, naglasila je da smo postali društvo „bez empatije”, da okrećemo glavu na drugu stranu i da deci manjkaju časovi obrazovanja iz domena društvene odgovornosti, jer kako je i sama istakla „niko ne sme da trpi nasilje” i da škole imaju obavezu da tu poruku prenesu učenicima. „Potrebno je osnažiti našu decu kako u porodici, tako i u školi.”, zaključila je mlada novinarka.

Iz magazina „Blic žena”, borbi protiv nasilja pridružila se novinarka Violeta Nedeljković, koja je govorila o problemima u praksi u nadi da ćemo do neke od narednih tribina doći do pomaka u rešavanju ovog delikatnog i sveprisutnijeg pitanja.

svg%3E
Novinarka Violeta Nedeljković “Blic Žena”

Kampanja „Čitaj da budeš najjači!” ima svoj sada već prepoznatljiv vizuelni identitet za koji su zaslužni fotograf  Tijana Janković-Jevrić i njen suprug, Vladimir Jevrić. Gospođa Janković – Jevrić objasnila je kakvu vizuelnu poruku šalje svaka žena na fotografijama, ističući da je umetnost podjednako važna u doprinosu borbi protiv nasilja.

svg%3E
Fotograf fotograf Tijana Janković-Jevrić (aka Miss Stills Photography) i urednica LookerWeekly.com magazina.

Završnu reč dao je Saša Edi Đorđević, pisac četiri romana „Janičar”, „Ustanik”, „Četnik” („Trilogija o slobodi”) i „Doktor”, citiravši Petra Petrovića Njegoša: „Vuk na ovcu svoje pravo ima ka’tirjanin na slaba čovjeka, al’tiranstvu stati nogom za vrat, dovesti ga ka poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija.”

svg%3E
Saša Edi Đorđević, pisac

Svi govornici su pozdravljeni gromoglasnim aplauzom čime je potvrđeno da je svrha skupa ispunjena sa nadom da ćemo nastaviti u istrajnoj borbi na prevenciji i sprečavanju nasilja.

svg%3E
Bela traka, simbol borbe protiv nasilja.

foto: Vladimir Jevrić