fbpx

Svetski dan muzike na Kolarcu – koncerti i izložba

Povodom Svetskog dana muzike 21. juna, Kolarčeva zadužbina organizuje programe koji će trajati od 18 do 23 časa. U okviru programa koji posvećenog prazniku muzike, priredili su  koncerte i stručno vođenje kroz izložbu SVET ZVUKA. Pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So otvara program u 18 časova nastupom u Muzičkoj galeriji.

Na koncertu pod nazivom Whirl   and   Swirl  biće izvedene virtuozne klavirske kompozicije Geršvina, Kapustina, Armengola, Tanikave i Fazila Saja koje su inspirisane džezom. Ulaz je slobodan.

Vođenje kroz izložbu SVET ZVUKA počinje u 19.30, a saradnici i moderatori izložbe su studenti Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.
SVET ZVUKA je interaktivna izložba koja se realizuje u okviru projekta Muzej akustike. Interaktivnim eksponatima  osvetljava se fenomen zvuka, njegov tajanstveni i bogati svet – od procesa njegovog fizičkog generisanja do doživljaja muzike u koncertnim dvoranama. Softverska rešenja posetiocima omogućavaju da kroz igru, dodavanjem ili oduzimanjem pojedinih instrumenata u nekom ansamblu, spoznaju ulogu svakog od njih u procesu stvaranja muzike, zatim da provere  preciznost svoje intonacije i kvalitet svog sluha pevajući dursku lestvicu itd.  Na ovogodišnjoj promociji izložbe predstavićemo nove eksponate koji su rezultat radionica mladih naučnika iz oblasti akustike i umetnika koji svojim izvođenjima afirmišu nove tendencije u oblasti umetnosti,zasnovane  na novim naučnim saznanjima.

U okviru programa, u holu Kolarčeve zadužbine biće održan koncert ansambla SENSARTIKA koji čine Sonja Kalajić (violina, testera, kastanjete), Darko Armenski (klarinet, saksofon) i Miloš Marić (gitara). Ulaz je slobodan.

Ovogodišnji program povodom Svetskog dana muzike završavamo nastupom ansambla Elemental Culture Collective (SAD) koji počinje u 21 čas u Velikoj dvorani. Ovaj kvintet udaraljki vodi publiku na magično muzičko putovanje oko sveta – od muzike Kita Džereta preko bugarskih narodnih melodija pa do baleta za šest ruku. U njihovom izvođenju, zvuk udaraljki dobija potpuno neočekivan doživljaj!

Ulaznice po ceni od 500 dinara su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.