Stefano Bollani c Valentina Cenni 2 IMG 0769 3 bn
foto: Valentina Cenni

Velikan svetske džez muzike Stefano Bolani u Kolarcu

Velikan italijanske i svetske džez muzike, Stefano Bolani, održaće koncert „PIANO SOLO“ sredu 31. januara u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, gde će izvesti kompozicije sa svog poslednjeg albuma pod nazivom „Blooming“.

Ovaj nastup organizuju Ambasada Italije u Beogradu i Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Zadužbinom Ilije M. Kolarca. Ulaz na koncert je slobodan. Besplatne ulaznice se mogu preuzeti na blagajni Kolarčeve zadužbine do popune mesta.

U Italiji pijanista i kompozitor Stefano Bolani je poput mega-zvezde, a nemački radio BR-Klassik ga je nedavno nazvao „Umetničkim delom“ (Gesamtkunstwerk). Pored intenzivne i raznovrsne koncertne aktivnosti, Bolani je koautor popularnih radijskih serija, vodio je televizijske emisije sa međunarodno priznatim muzičarima, napisao više knjiga i koproducirao i učestvovao u pozorišnim predstavama. 

Bolani smatra da je muzika jedna velika igra koju treba ponovo osmisliti i stalno je u potrazi za podsticajima, svuda, u svoj muzici prošlosti, a još više istražujući muziku sadašnjosti, improvizujući u trenutku, kao što čini i na sceni i u studiju: solo (njegovi improvizovani i legendarni medliji nalik džuboksu su bez premca) ili sa velikim umetnicima poput Rišara Galijana, Čika Korije, Kaetana Veloza, Egberta Žismontija, Čuča ValdesaEktora Zazua i njegovog mentora Enrika Rave.  

Stefano Bolani se nakon uspeha koji je postigao sa televizijskim programom „Via dei Matti n° 0“ zajedno sa rediteljkom i glumicom Valentinom Čeni vraća na scenu sa novim klavirskim solo albumom „Blooming“.

„Ove numere su procvetale u bašti mog klavira, zalivao sam ih, prihranjivao i po potrebi orezivao, a sada su skupljene ovde u buketu ovog diska“, objašnjava Bolani. „To su vrlo različiti cvetovi, ali izrasli su iz istog humusa i u istom periodu.“

Petnaest kompozicija, intimnih i strastvenih, u kojima se maestro prepušta i nudi neverovatno putovanje po dirkama klavira sa mudrošću i entuzijazmom po kojima je poznat širom sveta. Muzika Stefana Bolanija ne poznaje granice, meša muzičke žanrove, od džeza do zvukova Južne Amerike, i hrani se svim onim magičnim trenucima koje je pijanista proživeo na pozornicama širom sveta.

Svako cvetanje je blagoslov, kao i njegova muzika. Ovu ideju podržava prelepi grafički dizajn Valentine Čeni koji slavi spektakl prirode prikazujući publiku koja posmatra kako cveće cveta kao da je vatromet. Autor crteža je Laura D’Amiko.