¦ é ¦ ê ¦ ¿ ¦ Ç ç ¦ ¦ ¢ 2

Kolarac: Renomirani muzičari iz Londona

Nedelja, 3. februar u 11h, Velika dvorana

Ulaz slobodan

U okviru ciklusa Kolarčev podijum kamerne muzike, u nedelju 3. februara nastupiće renomirani muzičari iz Londona.

Trio koji čine violinista Jurij Žislin, violončelista Džozef Spuner kao i naša sugrađanka koja živi u Londonu, pijanistkinja Nataša Šarčević, beogradskoj publici predstaviće retko izvođena dela jermenskih autora.

Na koncertu pod nazivom Koncert jermenske klasične muzikena repertoaru su kompozicije Komitasa i Babadžanjana.

Gosti Kolarčeve zadužbine su ugledni muzičari koji imaju zavidne umetničke biografije.Violinista Žislin potiče iz ugledne porodice muzičara i pored bogate solističke karijere, profesor je na Royal College of Music u Londonu. Časopis The Stradga opisuje kao „virtuoza pravog romantičnog temperamenta“. Nastapao je u gotovo 60 zemalja širom sveta. Redovno nastupa na međunarodnim festivalima širom Evrope, u Japanu, na Novom Zelandu, u Azerbejdžanu… sarađuje u kamernim ansamblima sa čuvenim muzičarima kao što su Marija Žoao Pireš, Maksim Vengerov, Lijana Isakadze, Beri Daglas, Maria Žoao Pireš, Maksim Vengerov, Liana Isakadze, Bari Daglas, Belčea kvartet, Dmitrij Sitkovecki.

Džozef Spunerje jedan od vodećih britanskih čelista svoje generacije. Školovao se na Royal Academy of Music gde je završio postdiplomske studije uporedo sa studijama klasičnih kultura na Univerzitetu u Kembridžu, a doktorirao je na temu Starogrčke papirologije u Firenci. Profesor je na Univerzitetu Zapadnog Londona i sarađuje sa Royal Academy od Music u Londonu. Redovno nastupa širom sveta kao solista u resitalima, u kamernim ansamblima i kao solista sa orkestrima, počev od Baltika do Atlantika, uključujući i Rusiju, Novi Zeland i Meksiko. Muzički kritičari časopisa poput GramophoneThe Stradga opsuju kao strastvenog i očaravajućeg svirača.

Nataša Šarčevićse školovala u Beogradu, Frankfurtu i Londonu. U februaru 2017. godine osnovala je međunarodnu koncertnu seriju pod nazivom Veče jermenske, srpske i bugarske klasične muzike u cilju promovisanja dela modernih i savremenih kompozitora naše kao i iz ovih nama izuzetno bliskih kultura. Kocerti u ovoj seriji su do sada održani u Londonu, Italiji, Španiji i Singapuru. Od 2003. radi u Londonu na London College of Music, University of West London gde predaje klavir kao glavni predmet, kao i kamernu muziku i korepeticiju.