Terezija Mora
Foto von Terezia Mora

Terezija Mora ovogodišnja dobitnica Bihnerove nagrade

Poznata nemačka književnica Terezija Mora ovogodišnja je dobitnica Bihnerove nagrade, najprestižnijeg književnog priznanja koje se dodeljuje na nemačkom govornom području. Nagradu „Georg Bihner“ dodeljuje nemačka Akademija za jezik i književnost u Darmštatu. Nagrada će Tereziji Mora biti dodeljena 27. oktobra u Darmštatu. Iznos Nagrade „Georg Bihner“ je 50.000 evra.

„Terezija Mora snažno opisuje duh vremena“, naglasio je žiri Bihnerove nagrade u obrazloženju odluke. „U svojim romanima i pričama Terezija Mora je posvećena strancima i beskućnicima, nesigurnim egzistencijama i ljudima koji su u potrazi za utočištem od životnih udara i nesreća našeg vremena“, kaže se u saopštenju žirija. Žiri takođe pohvaljuje beskompromisnost s kojom Terezija Mora razmatra izgubljenost urbanih nomada i istražuje bezdno unutrašnje i spoljašnje neizvesnosti: „Ovo pripovedanje je sugestivno i moćno, intenzivno u slici sveta i u napetosti pričanja – sa ironijskim akcentima, mračnim aluzijama i analitičkom oštrinom.“

Rođena 1971. godine u Šopronju u Mađarskoj, Terezija Mora od početka devedestih živi u Nemačkoj. Za svoje romane i priče dobila je više književnih nagrada, između ostalih, Nagradu „Ingeborg Bahman“, Nagradu „Erih Frid“, Nagradu Sajma knjiga u Lajpcigu i Nagradu Franfurtskog sajma knjiga.

Na srpskom jeziku u izdanju Arhipelagaobjavljen je roman Terezije Mora Jedini čovek na kontinentu. Prevodilac romana je Maria Glišić. Romanom Jedini čovek na kontinentuT erezija Mora je započela trilogiju koja je, u međuvremenu, nastavljena romanom Čudovište, dok je treći deo ove trilogije o doživljajima Darijusa Kopa, junaka naših kriznih, tranzicionih i korporacijskih dana, u nastajanju. Jedini čovek na kontinentuje nesvakidašnji roman o junaku koji u velikoj poslovnoj zgradi radi za jednu multinacionalnu korporaciju u kojoj predstavlja samo mali šraf u velikom sistemu.Kada počinje svetska ekonomska kriza, junak odjednom shvata da u njegovoj korporaciji nešto ne funkcioniše i on ubrzo postaje jedini čovek te korporacije na evropskom kontinentu. Ova izuzetna priča o otuđenosti, praznini i gubitku smisla prerasla je u najbolji evropski roman o iskustvu korporacijske stvarnosti.

Terezija Mora bila je gost Arhipelagana 3. Beogradskom festivalu evropske književnosti u junu 2014. godine.

Među dosadašnjim dobitnicima Bihnerove nagrade nalaze se Erih Kestner, Ginter Gras, Sara Kirš i u novije vreme Felicitas Hope, Jirgen Beker, Marsel Bajer i Jan Vagner.