12219815 3286 4021 88df 4e8be6611b21

Satirični i duhoviti eseji u knjizi Kako sam putovao s lososom

Kako sam putovao s lososom,zbirka duhovitih eseja, nastala je iz pera jednog od najboljih pisaca savremenog doba Umberta Eka. U knjizi parodija, satira i razigranih eseja napisanih u poslednjih trideset godina Eko vodi čitaoce u vrcavu šetnju po apsurdnostima modernog života. 

U knjizi Kako sam putovao s lososommajstor za nesvakidašnje situacije otkriva čitaocima kako preživeti birokratske zavrzlame, izbeći zarazne bolesti, kako putovati s lososom, odabrati pravo zanimanje, kao i mnoge druge životne dileme. Autor nas vodi kroz šumu našeg vremena, svestan da život teče uglavnom između malih stvari, slučajnih susreta i sitnih problema. Hamletske dileme i pitanja o postojanju zauzimaju samo delić naših života, iako su jedino što je suštinski važno. 

Jedan od najznačajnijih mislilaca savremenog doba Umberto Eko rođen je u Alesandriji, u italijanskoj provinciji Pijemont. Bio je italijanski pisac, filozof, esejista, lingvista i redovni profesor semiotike na Univerzitetu u Bolonji. Slavu je stekao romanomIme ruže(Il nome della rosa, 1980), ali i ostali njegovi romani naišli su na sjajan prijem, kako kod publike širom sveta, tako i kod kritike. Vulkanizdavaštvoprethodno je objavilo mnoga dela Umberta Eka, među kojima su: Ostrvo dana pređašnjeg,Baudolino,Tajanstveni plamen kraljice Loane,Nulti brojPraško groblje.