HUAWEI P30 Pro dobio nagradu TIPA World Award za 2019. godinu

Kompanija Huawei Consumer Business Group (BG) je objavila da je asocijacija TIPA tokom svogodišnjeg skupa proglasila HUAWEI P30 Pro jednim od najboljih proizvoda u 2019. godini i dodelila mu nagradu ,,Najbolji pametni telefon za fotografisanje“. Treću godinu zaredom, ova prestižna nagrada se dodeljuje jednom od flegšip modela iz HUAWEI P serije, što dokazuje posvećenost kompanije Huawei prema konstantnom unapređivanju kvaliteta, performansi i dizajna, u cilju donošenja promena u svet mobilne fotografije.

Changzhu Li, zamenik predsednika Handset Business u kompaniji Huawei Consumer BG, je izjavio:,,Iskustvo korišćenja kamere je uvek bilo u fokusu strategije kompanije Huawei pri razvoju HUAWEI P serije. Još jednom se zahvaljujemo asocijaciji TIPA na počasti našem najnovijem flegšip modelu P30 Pro. Opremljen četvorostrukom Leica Quad kamerom, HUAWEI P30 Pro postavlja nova pravila u oblasti fotografije pomoću velikog broja inovacija – uključujući RYYB filter za boje i izuzetno 5x optičko zumiranje – koje unapređuju same osnove iskustva fotografisanja. Ovakvi izumi kupcima pružaju više slobode da koriste Huawei uređaje za beleženje najuzbudljivijih životnih trenutaka.“

Nakon rigoroznog procesa nominacija, testiranja i upoređivanja, predstavnici svetskih medija koji se bave fotografijom su potvrdili da se HUAWEI P30 Pro izdvaja u odnosu na konkurenciju. Quad Camera sistem na ovom flegšip modelu, koji se sastoji iz svestranog HUAWEI SuperSpectrum senzora od 40MP i kamere od 20MP ultra-širokog ugla slikanja, uz stabilizovano SuperZoom sočivo koje koristi prednosti nezavisno razvijenog dizajna optike, donosi jasnoću slike i mogućnosti zumiranja kakve do sada nisu viđene na mobilnom telefonu. Potpuno nova, četvrta kamera HUAWEI Time of Flight (ToF) beleži podatke o dubini polja zarad boljeg bokeh efekta. Zajedno ove kamere stvaraju fotografije sa neverovatno izraženim detaljima i predivnim rasponom dinamike u svim uslovima osvetljenja.

Zvaničan opis telefona P30 Pro sa godišnjeg skupa asocijacije TIPA glasi,,Neverovatne performanse u uslovima slabijeg osvetljenja, kao i opcije za određivanje žižne daljine. P30 Pro je postao prepoznatljiv po ,,četvorostrukoj kameri“ sa brojnim opcijama za slikanje. Glavna kamera poseduje 1/1.7 40MP senzor koji stvara slike od 10MP. Optički stabilizovano sočivo ima žižnu daljinu od 27mm (ekvivalent) i maksimalan otvor blende od f/1.6, uz super-široku opciju od 20MP i 16mm (ekvivalent), stabilizovano 5x (125mm ekvivalent) telefoto sočivo u stilu periskopa sa optikom produženog svetlosnog snopa, kao i četvrti PDAF time of flight AF senzor. P30 Pro može da pokrije neverovatan raspon žižne daljine zahvaljujući algoritmu ,,super-rezolucije“ koji kombinuje nekoliko RAW („sirovih“) slika u jednu sliku visoke rezolucije, koja se potom obrađuje za dobijanje efekta 50x zumiranja. Mogućnosti slikanja pri slabijem osvetljenju su podjednako impresivne, uz ISO vrednost od 409,600 za beleženje ekspozicije u uslovima minimalnog osvetljenja, za šta se tvrdi da predstavlja za 40% veću osteljivost na svetlost u odnosu na standardni RGB senzor i omogućava najbolje performanse pri slabijem osvetljenju u poređenju sa svim dosadašnjim kamerama.“

Thomas Gerwens, predsednik asocijacije TIPA, je prokomentarisao:,,Huawei, u saradnji sa kompanijom Leica, još jednom pomera granice fotografisanja pametnim telefonom pomoću novog modela P30 Pro, i omogućava korisnicima da stvaraju fotografije i video snimke fantastičnog kvaliteta.“Zahvaljujući modelu HUAWEI P30 Pro, kompanija Huawei je ponovo dokazala da je lider na polju fotografisanja pametnim telefonima. Zbog, do sada, najboljih perfomansi pri slabijem osvetljenju, kao i vodećih mogućnosti zumiranja, ovaj pametni telefon je dobio najveću ocenu u istoriji DxOMark rangiranja – industrijskog standarda za određivanje kvaliteta kamere i sočiva. Dobijenih 112 poena ukazuju na značaj posvećenosti kompanije Huawei u razvoju na polju istraživanja i dizajna, posebno pri pružanju najboljeg iskustva fotografisanja pametnim telefonom.