Screen shot 2013 06 05 at 11.03.59

Privatna priča – prema sadržaju jednog kofera

Knjiga “Privatna priča – prema sadržaju jednog kofera“ autorke Ivane Stefanović, objavljena u zajedničkom izdanju Arhiva Srbije i Službenog glasnika biće predstavljena u četvrtak, 6. juna, u 19 sati u Arhivu Srbije. O knjizi će govoriti: prof. dr Ljubinka Trgovčević, prof. dr Mirjana Detelić, Mira Erceg Haveman, Ivana Stefanović i dr Miroslav Perišić.

Ivana Stefanović, kompozitorka, spisateljica i dirigentkinja, autorka je knjige koja predstavlja privatnu porodičnu istoriju porodica Bota i Stefanović u 19. i početkom 20. veka. Na osnovu sadržine starog porodičnog kofera, autorka je uspela da rekonstruiše prošlost svoje porodice, predstavi život građanske Srbije i napore ka modernizaciji srpskog društva. Reč je o porodičnoj hronici koja, između ostalog, čuva svedočanstva i o Milevi Ajnštajn i Lazi Kostiću. Više od 8.000 strana dokumenata iz kofera, među kojima su razna pisma, slike, koverte, zapisi, isečci iz novina, recepti, diplome, podstakli su autorku na traganje po knjigama, bibliotekama i arhivima. Rezultat njenih napora, knjiga „Privatna priča“ predstavlja jedinstven primer kulture sećanja, kao i primer „male“, privatne istorije jedne porodice.

Pošto je skoro čitav vek dopunjavala i čuvala sadržaj porodične arhive, porodica Stefanović odlučila je da prilikom promocije knjige „Privatna priča – prema sadržaju jednog kofera“ preda svu porodičnu građu Arhivu Srbije. Na taj način privatni posed ide u ruke stručnjacima, na dalju profesionalnu brigu, obradu i čuvanje i time otvara vrata mogućim daljim istraživanjima.