Screen Shot 2014 09 16 at 11.22.15

Nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića u Arhipelagu

Ulazak, nova knjiga pesama Živorada Nedeljkovića, jednog od vodećih savremenih srpskih pesnika, upravo je objavljena je u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.

Nastajale u poslednje tri godine, pesme u knjizi Ulazak predstavljaju primer stišane lirike i magijskog verizma. Nove pesme Živorada Nedeljkovića postepeno i promišljeno, u nizu upečatljivih slika, oblikuju neke od najuzbudljivjih izraza novije srpske lirike. Lirski subjekt nastoji da razume do poslednjih detalja vlastiti svet, zbog čega pesnik o njemu peva sa zanimanjem i naklonošću.

Za ukupno pesničko delo Živorad Nedeljković je dobio Disovu nagradu.

Kao u kakvoj pesničkoj arheologiji svakodnevice, Nedeljković pre nas izvodi ne samo bogat i potisnut unutrašnji svet modernih junaka već i nijanse, prelive i zanemarene i marginalizovane oblike moderne egzistencije.

U tim izdvojenim i vanredno uobličenim prizorima stihovi u knjizi Ulazak prizivaju primere zaboravljenog i nesvakidašnjeg smisla.

U izdanju Arhipelaga objavljene su Nedeljkovićeve knjige pesama Ovaj svet (2009), za koju je dobio Nagradu „Meša Selimović“ za najbolju knjigu godine i Nagradu „Jefimijin vez“, i Talas (2012) za koju je dobio Nagradu „Vasko Popa“.

Pesme Živorada Nedeljkovića su prevođene na engleski, francuski, ruski, španski, nemački, poljski i makedonski jezik.