Mario Vargas Ljosa dolazi u Izdavačku kuću Nova knjiga

U petak, 19. juna Mario Vargas Ljosa dolazi u  Izdavačku kuću Nova knjiga i Gradsku  knjižaru. Mario Vargas Ljosa je jedan od prevodnika planetarnog zaokreta, poznatog još i kao „Latinoamerički bum”.

Nobelovac koji je počeo da piše sa 16 godina kada je objavio svoj prvi dramski komad, Inkino bekstvo. Autora koji je svetsku slavu stekao objavljivanjem romana Grad i psi, u kome detaljno opisuje politiku u svojoj zemlji i borbu adolescenata sa korupcijom u školama i vojsci. Dobitnik je mnogih književnih priznanja, a jedna od najznačajnijih je Nobelova nagrada za književnost koju je dobio 2010. godine.

Prvog dana posete Crnoj Gori Mario Vargas Ljosa će posetiti svog izdavača Novu knjigu i Gradsku knjižaru na Trgu republike. U Gradsku knjižaru  dolazi u 19h gde će biti upriličen svečani doček, kojem će prisustvovati autori Nove knjige i novinari. Odmah po njegovom dolasku, u 19h, planiran je razgovor sa autorima i odgovaranje na pitanja novinara.

U 19:30h nobelovac će posvetiti pažnju svojim čitaocima i potpisivati im svoje knjige. A čitaoci već od danas imaju priliku da u Gradskim knjižarama kupe nove romane Maria Vargasa Ljose Pantaleon i posjetiteljke i Pohvala pomajci, u izdanju Nove knjige.

Ministar kulture u saradnji sa Novom knjigom, povodom dolaska Maria Vargasa Ljose, organizovaće svečani prijem i večeru u Vili Gorica. Ovaj događaj je zakazan za 21h.

Nobelovac Mario Vargas Ljosa debitovao je kao glumac u Španskom nacionalnom pozorištu u Madridu.  U predstavi, „Priče o kugi“, tumači lik italijanskog plemića iz XIV veka. Inspiraciju za pisanje ovog pozorišnog komada našao je u Bokačovom „Dekameronu“ i predstavlja metaforu savremenog sveta kojim vlada epidemija terorizma.

Ljosa kaže da nikada nije imao takvu tremu kao pred premijeru predstave u kojoj glumi jednu od glavnih uloga. Pozorišni stručnjaci hvale Ljosin glumački debi, a činjenica da je jedan nobelovac postao glumac  rasprodala je sve karte za predstavu koja je na repertoaru Španskog pozorišta u Madridu bila do prvog marta.

Tokom ovog događaja planirano je da Izdavačka kuća Nova knjiga potpiše ugovor sa Gradom teatrom o zajedničkom izdanju najnovije knjige Ljosinih dramskih tekstova. Među njima će biti i tekst drame „Priče o kugi“ sa kojom je ovaj autor debitovao kao glumac. Izdavačka kuća Nova knjiga je već sklopila ugovor o ekskluzivnom pravu za objavljivanje ove Ljosine knjige, za Crnu Goru.