LasloBlaskovic

Laslo Blašković u Pečuju

Laslo Blašković, pisac romana Posmrtna maska i čitavog niza drugih proznih i pesničkih knjiga, boraviće tokom avgusta na jednomesečnoj stipendiji u Pečuju u okviru rezidencijalnog programa za pisce. Tokom jednomesečnog boravka u Pečuju Laslo Blašković će pisati svoju novu knjigu proze.

Pečuj je započeo rezidencijalni program za pisce 2007. godine u okviru kandidature ovog grada za Evropsku prestonicu kulture 2010. U međuvremenu, ovo je postao jedan od najprestižnijih rezidencijalnih programa u Srednjoj Evropi u okviru koga su gostovali pisci iz Nemačke, Italije, Francuske, Portugala, SAD, Rumunije, Slovenije, Luksemburga, Belorusije, Ukrajine, Turske, Holandije, Slovačke, Albanije, Bugarske, Mađarske i Srbije. Prepoznat kao deo mreže značajnih rezidencijalnih programa, rezidencijalni program u Pečuju obezbeđuje piscima iz raznih zemalja ugodan boravak u tom gradu i odlične uslove za pisanje, uključujući i pisanje dnevnika o boravku u Pečuju. Ove tekstove napisane u formi dnevnika domaćini objavljuju dvojezično, u originalu i prevedene na mađarski, u bijenalnom zborniku.

Među piscima koji su učestvovali u rezidencijalnom programu u Pečuju nalaze se Ljudmila Ulicka, Florans Noavil, Kšištof Varga, Palmi Rančev, Oto Tolnai, Hoze Karlos Karmona, Ildar Azurbajev, Dijana Fojerbah i mnogi drugi.