Lloyd Cole

Lojd Kol na 2. Paralelu

2. Paralel – Beogradski Festival Subkulture (30.09 – 06.10.), u Beograd i u ovaj deo Evrope, po prvi put dovodi veliku zvezdu romantičnog britanskog popa 80-ih i istovremeno sjajnog autentičnog kantautora i (akustičnog) izvođača Lojda Kola (Lloyd Cole).

Koncert će biti održan  u petak, 4. oktobar na Sceni “Stamenković”, Ustanova Kulture Palilula (nekadašnji NU Braća Stamenković, Ulica Mitropolita Petra 8, pored Hale Pionir), u 20:30h.

Kolov koncert u UK Palilula, koncipiran je kao dvočinska predstava, on će svirati dva puta po 45 minuta, sa pauzom od 15 minuta, a u Beograd, dolazi u okviru svoje aktuelne akustične turneje, samo dan nakon beogradskog koncerta, očekuju ga dva koncerta u Parizu, a zatim Valensija, Bearselona, Lisabon…

Sa svojim bendom, “Lloyd Cole & The Commotions”, Kol je uspeo da spoji intelektualne tekstove, nastale pod uticajem različitih književnih i filozofskih dela i istovremeno jasne i na prvo slušanje upečatljive i pevljive melodije. Njegovi hitovi, tada nastali: “Jennifer she said”, “Lost weekend”, “Perfect skin”…, spadaju u apsolutni mejnstrim (mainstream) pop muzike 80-ih, upravo kao sto i sam Kol opisuje svoju muziku: “…mislim da ono sto je u umetnosti i muzici kvalitetno istovremeno treba da bude i svima dostupno i jasno, a ne samo malom broju intelektualne elite…”.

Njegov poslednji album, koji je izašao krajem juna ove godine, “Standards”, kako sam kaže, nastao je pod velikim, ličnim i umetničkim, uticajem Bob Dilana (Bob Dylan), dok je sam Kol bio i ostao inspiracija mnogim bendovima.

Karte po ceni od 1500 i 1800 dinara, tokom letnje sezone mogu se kupiti svakog četvrtka, od 17 do 20 časova, na blagajni UK Palilula.

Rezervacije i nformacije o kartama: festivalparalel@gmail.com / 063 228 034.

Pored muzičkog programa, ovogodišnji Paralel donosi i filmske sadržaje u Muzeju Jugoslovenske Kinoteke / izložbe u galerijama UK Palilula: Slike i crteži, Luke Dedića i Maske, Saše Markovića Mikroba / tribinski program na Filozofskom fakultetu, u saradnji sa Institutom za psihologiju / Strip radionicu i izložbu radova i još ponešto…