Korice MAUD

Heliks sa piscem Gunstejnom Bakeom promoviše “Mod i Aud”

Izdavačka kuća Heliks, odd 27. do 29. marta zajedno sa piscem, Gunstejnom Bakeom, promovišemo njegov roman “Mod i Aud” u okviru projekta Trans-Evropa:  književno putovanje Kontinentom. Promocija knjige je u knjižari Delfi SKC, u utorak, 28. marta u 19:30h. Na promociji će govoriti:

  • Gunstejn Bake, autor knjige
  • Teofil Pančić, novinar, kolumnista, kritičak
  • Radoš Kosović, prevodilac
  • Katarina Ješić, urednik u Izdavačkoj kući Heliks

Gunstejn Bake je rođen 1968. godine u Setesdalu u južnoj Norveškoj. Studirao je francuski jezik i književnost. Prvi roman, Kontoret, napisao je 2000. godine. Od tada je objavio više romana. Iako su svi njegovi romani bili dobro prihvaćeni, najveći uspeh i priznanja donosi mu roman Mod i Aud (2011) zahvaljujući kome je prepoznat kao jedan od najoriginalnijih i najzanimljivijih glasova među norveškim autorima. Za ovaj roman nagrađen je prestižnom Evropskom nagradom za književnost, kao i norveškom nagradom Melsom. Piše specifičnim, modernim stilom, preplićući poetski ton i pronicljivu analizu sadašnjice. Osim pisanja, bavi se prevođenjem poezije i proze.

Roman Mod i Aud nosi podnaslov Roman o saobraćaju, što samo donekle naglašava tematiku ove priče. Saobraćaj je ovde samo alegorija života, protoka, prolaznosti, brzine, slobode i odsustva, rizika i prilika, opšteg i posebnog.

Mod i Aud je neobičan roman o psihološkom i emotivnom udaru na osnovnu jedinicu društva – na porodicu, koja strada od posledica modernog načina života. Glavna junakinja Aud, posle gubitka majke i sestre bliznakinje deluje naizgled kao obična mlada devojka, međutim, postepeno se otkriva njena mračna strana.

Dve osnovne ravni romana, ona individualistička i ona opšta, društvena, vešto su i zanimljivo povezane narativnim tkivom i prepliću se brišući granice koje ih razdeljuju. Na individualnom planu ovo je roman koji govori o Aud i njenom ocu Junu, čoveku kog je saobraćajna nesreća ostavila bez supruge i ćerke, kao invalida koji nastavlja život uz pomoć medicinsko-tehničkog dostignuća, simbolično nazvanog Janus. Na opštem, socijalnom planu ovo je provokativan, buntovni roman o slobodi zamenjenoj za konformizam, o strogoj kontroli života mladih i njihovoj nesvesnoj reakciji na programirano odrastanje u kapitalističkom društvu.

Slikovito i plastično opisujući samu nesreću, Bake čitaoce uvodi u svoj eksperimentalni svet tehnologije koja postepeno zamenjuje organsko i prirodno; mešajući žanrove – od dokumentarno-esejističke proze do lirskih pasaža – autor na provokativan način izaziva svakoga da se zamisli nad onim što svakodnevno prihvata kao datost.