Uros Djuric 03

U društvu vizuelnog umetnika Uroša Đurića

U petak, 9. septembra sa početkom u 20 sati Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu će otvoriti vrata svim zainteresovanim posetiocima koji će u društvu vizuelnog umetnika Uroša Đurića imati priliku da bolje upoznaju izložbu „Nova religija“. Svi koji se pridruže Urošu u ovom stručnom vođenju saznaće više o životu Dejmijana Hersta, čuće kako je postao najuspešniji i najkontroverzniji umetnik današnjice i zašto gde god se pojavi izaziva podeljene reakcije u javnosti.

Uroš Đurić je održao prvo vođenje kroz „Novu religiju“ 24 sata pre svečanog otvaranja izložbe – bila je ovo prilika da grupa mladih umetnika i zaljubljenika u digitalne komunikacije pretpremijerno vidi izložbu iz nešto drugačijeg ugla. Reakcije su bile veoma pozitivne jer je Đurić na vrlo zanimljiv način interpretirao dela britanskog umetnika i zainteresovao publiku da nastavi da istražuje njegov rad.

O IZLOŽBI

Kroz ovu izložbu, koja će za publiku biti otvorena do 14. oktobra, Herst želi da pokrene razmišljanje o religiji, ljubavi, umetnosti i nauci. Prema umetnikovim rečima, ovo su instrumenti koji nam pomažu da pronađemo svoj životni put. Koristeći se univerzalnim temama, Herst u svojoj „Novoj religiji“ suprotstavlja nauku i religiju, stavljajući ih u poseban dijalog, onako kako ih ljudi obično percipiraju. Sa jedne strane osećajan, blizak i topao, u duhu religijskih i metafizičkih konotacija, umetnik je istovremeno i analitički hladan i odbojan, pod uticajem atmosfere i osećanja vezanih za nauku i medicinu.

Postavka je osmišljena kao kompaktna celina sa 44 grafike i četiri skulpture koje čine „Novu religiju“, a funkcionišu kao ciklus fresaka – od „Stvaranja sveta“ do „Poslednjeg suda“. Ovi intrigantni radovi okružuju oltarsku ikonu sa krstom optočenim pilulama u obliku dragulja, dečijom lobanjom i srcem obmotanim bodljikavom žicom, te pilulom isklesanom u mermeru. Ovi elementi čine svojevrsnu kapelu posvećenu želji da se smrt drži pod kontrolom, želji koja u isti mah ne može pomoći u suočavanju sa smrću.

„Nova religija“ je nastala kao rezultat saradnje Dejmijana Hersta i istaknutog londonskog galeriste Pola Stolpera 2005. godine. Premijerno je predstavljena u Londonu u galeriji Pol Stolper, zatim u crkvi All Hallows i muzeju „Victoria & Аlbert“. Nakon Londona, izložba je prikazana u prestižnim muzejima u Veneciji, Moskvi, Atini, Solunu, Oslu i Gdanjsku, a nedavno i u Banja Luci i Skoplju.

Projekat realizuje British Council u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine i galerijom Pol Stolper. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Uprava za kulturu Grada Novog Sada. Izložba je realizovana uz podršku kompanije KPMG.