DSC 0066
Medija centar „Železnice Srbije“

Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja

U Galeriji Železničkog muzeja otvorena je izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“, autorke Ivane Radojević Bošković, dipl. istoričara i kustosa. Prikazane fotografije i izloženi eksponati svedoče o izgradnji jugoslovenskih železnica, radu i životu železničara, arhitekturi železničkih stanica. U Galeriji su postavljena i dela umetnika kojima je železnica bila inspiracija.

„Izložbom „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ predstavljamo proces formiranja muzejskog fonda, u kojem su učestvovali železničari širom Jugoslavije, od prvih izložbi, odnosno prvih izlaganja baštine jugoslovenskih železnica javnosti.

Prikazujemo osnivanje Železničkog muzeja 1. februara 1950. godine, kao i radove na obezbeđenju i rekonstrukciji muzejskog prostora. Posebno su izloženi segmenti sa Prve stalne postavke „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je Muzej 30. aprila 1953. godine otvoren za širu javnost“, rekla je autorka izložbe.

Železnički muzej je osnovan 1. februara 1950. godine.

Drugi po redu tehničko-istorijski muzej na ovim prostorima formiran je u vreme koje je usledilo nakon velikog učešća železničara u Narodnooslobodilačkoj borbi, ali i borbi za prava radnika.

Zadatak Železničkog muzeja koji mu je poverilo tadašnje Ministarstvo železnica bio je da upoznaje javnost sa nastankom i razvojem železnce na tlu Jugoslavije, ali i da promoviše železnicu kao vid transporta i pobudi interesovanje kod mladih kako bi se školovali za železničku struku.

Tako je Železnički muzej, osim primarnog cilja da kao i svi muzeji tog tipa prikuplja, obrađuje, čuva i izlaže predmete, dobio i vaspitno-obrazovnu ulogu.

Prema sačuvanim podacima, do kraja 1953. godine više hiljada ljudi posetilo je Železnički muzej i pogledalo postavku „Kroz istoriju jugoslovenskih železnica“, kojom je ova ustanova kulture otvorila svoja vrata ljubiteljima umetnosti, ali i železnice, stručnoj javnosti, studentima i đacima, kao ali i stranim delegacijama. Koncepcija stalne postavke, tehnička izvedba i raspored predmeta u stručnim krugovima ocenjeni su veoma dobro.

Pored brojnih fotografija, dokumenata, maketa, modela, karata razvoja jugoslovenskih železnica i eksponata kojima je raspolagao Muzej, napravljen je osvrt na nastanak železnice i hronološki prikazan postanak i razvoj železnice u Jugoslaviji, kao i život i rad železičara. Revizija ove prve stalne postavke urađena je 20 godina nakon njenog otvaranja.

Danas, Železnički muzej je muzej u sastavu privrednog društva „Železnice Srbije“ ad. Od svog osnivanja nalazi se u „privremenom smeštaju“, u prizemlju Poslovne zgrade srpskih železnica. Uz pomoć i podršku Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovode se aktivnosti na pronalaženju adekvatnog prostora za preseljenje ove muzejske ustanove, koji bi bio odgovarajući za smeštaj, izlaganje, zaštitu i čuvanje muzejskih predmeta, ali i dostupan posetiocima.

Godišnje, ovu ustanovu kulture obiđe više od 10.000 posetilaca. U njoj se čuvaju vredni eksponati grupisani u četiri osnovne zbirke: Tehničku, Istorijsku, Umetničku zbirku i Zbirku primenjenih umetnosti. U Fond Železničkog muzeja ubraja se i bibliotečka građa, arhivski predmeti, modeli i makete.

Pravi raritet predstavlja „muzej na otvorenom“ – Odeljenje uzanog koloseka Požega, u kome se nalaze najlepši i najstariji predmeti iz Tehničke zbirke: parne lokomotive „Milan“, „Kostolac“, „Rama“, salon-kola Franca Jozefa, putnička kola četvrtog razreda, ali i dizalice, telefoni, stanični satovi, delovi staničnog nameštaja.

Izložba „Sedamdeset godina od prve stalne postavke Železničkog muzeja“ će biti otvorena do 20. decembra.

Radno vreme Muzeja je svakim danom, osim vikendom, od 8 do 16 časova, a ulaz je besplatan.