Montiljo 4 godisnja doba 5413
Na izložbi "Četiri godišnja doba" čiji autor je slikar Saša Montiljo.

Bojama godišnjih doba, Montiljo oslikava prirodu i emocije

Nakon četiri godine izlagačke pauze, umetnik Saša Montiljo predstavlja nam dvadesetak slikarskih radova, inspirisanih prirodom – šumom, u okviru izložbe „Godišnja doba“, koja je otvorena u Galeriji “Nikola Radošević” do 1. oktobra.  


Spontano slikajući šume, slikar je došao do različitog kolorita, u kojem je prepoznao i izdvojio svoja godišnja doba. Osim šumskih pejzaža, oslikao je i prizore s drvenim mostovima, koji vode nekim neistraženim putevima. Jedna od takvih staza je i slika velikog formata „Stepenište“, koja je inspirisana strmim puteljkom kojim se Saša vraća iz svojih šetnji Zemunom, u kom živi i stvara.

„Plava je hladna boja, koja predstavlja možda i duhovnost, ili možda  tugu. Ipak, volim da je kombinujem i s drugim bojama, i tako napravim ravnotežu, kako ne bi cela emocija bila usmerena u jednom pravcu,“ izjavio je slikar Montiljo na svečanom otvaranju izložbe, objašnjavajući da je ponovo, nakon skoro dve decenije, u plavoj fazi.

Saša Montiljo, Foto: Tijana Janković-Jevrić (Miss Stills Photography)

Sašino omiljeno godišnje doba je proleće, jer, kako kaže, to može biti zbog toga što je u to doba godine i rođen 1978. godine u Beogradu.


„Montiljo nam jasno stavlja do znanja da se prepustimo promeni, uživamo u procesu rasta i da ne zaboravimo da učimo od prirode, jer smo samo njen deo,“ zaključila je istoričarka umetnosti Ana Kršljanin (Nova akropola, Mitologija drveća, Gudrun Gutdeutsch, 2016. Str.11).

Koje godišnje doba vi birate? Ne žurite s odgovorom, dok ne obiđete izložbu „Godišnja doba“. 

Montiljo 4 godisnja doba 5423
Na otvaranju izložbe Saše Montilja

Foto: Tijana Janković-Jevrić // Vladimir Jevrić