Screen Shot 2017 05 11 at 11.13.15

Kolektiv_digital – Umetnost je mrtva! Živela umetnost!

Otvaranje prve izložbe grupe Kolektiv_digital – Umetnost je mrtva! Živela umetnost! je danas 11. maja u 19h, Digitalna galerija Kolarčeve zadužbine.

U projektu „Umetnost je mrtva! Živela umetnost!“ grupa Kolektivi_digital, fokusirajući se na klasičnu umetnost, odnosno slikarstvo, i na mogućnosti koje nude digitalni mediji, odlučila se za video rekonstrukciju deset slikarskih dela iz različitih epoha značajnih za slikarsku umetnost. Bez traženja novih tema i sadržaja, fokusirajući se na portrete, predstavljamo umetnost iz prošlog vremena u novom formatu koji nam daje mogućnost za različito tumačenje.

Napravili smo biološku periodizaciju likovne umetnosti: rađanje, zrelost i smrt i odatle smo preuzeli i koncept za naš rad u kojem deset dela prikazuju hronologiju života – od rađanja, preko sazrevanja, starenja i smrti.

Video reprodukcija slika nudi novi doživljaj naslikanih/snimljenih portreta. Iako nepokretni, naši modeli su živi. Zabeleženo je njihovo disanje, suptilno žmurenje, promene položaja tela kako prolazi vreme, njihove facijalne ekspresije i reakcije na prostor u kojem se nalaze, okruženi nameštenom scenografijom i izloženi ispred objektiva da bi kasnije bili izloženi pred svojom publikom, svesni svog postojanja i dostojni svog zadatka.

Za sama dela je važna svaka sekunda življenja u telu, na primer, Fride ili Vistlerove majke. Svesni da publika ne može kompletno da se kontroliše, našim delima smo pokušali da vratimo makar deo prava na kontrolu koju im je daljinski upravljač oduzeo.

Grupa Kolektiv Digital je oformljena 2015. godine tokom master studija iz digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Ovo je njihov prvi zajednički projekat, prvi put izložen u Galeriji 12Hub u julu 2015, u sklopu godišnje izložbe studenata digitalnih umetnosti pri FMK-u.

Radmila Vankoska
Katarina Ilišković
Nina Kraljević
Nemanja Maraš
Valentina Milenković
Milica Pavlović
Pavle Petrović
Bojana Radić
Ema Teokarević
Maja Todorović

Izložba će za posetioce biti otvorena do 18. maja u periodu od 12 do 19.30. Ulaz je slobodan.