27.Jedro grada 3546 1

Grad umetnosti i nauke – Valensija 2012

Institut Servantes otvoriće u utorak, 25. marta, u 19h izložbu crno-belih fotografija “Grad umetnosti i nauke – Valensija 2012” čuvenog srpskog fotografa, Vojislava Voje Pešterca. Na izložbi će biti predstavljeno 30 crno-belih fotografija na kojima autor predstavlja lepotu širom sveta poznatog Kalatravinog “Grada umetnosti i nauka” u Valensiji.

Radi se o jedinstvenom arhitektonskom, kulturnom i zabavnom kompleksu koji je projektovan od strane svetski priznatih arhitekata, Santjaga Kalatrave i Feliksa Kandele. Izložbu će otvoriti srpski grafičar i fotograf Branimir Karanović, profesor fotografije na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu uz prisustvo autora izložbe i predstavnika Instituta Servantes. Izložba će biti otvorena do 30. aprila 2014. Ulaz slobodan.

Grad umetnosti i nauke u Valensiji privukao je svojom posebnošću i srpskog fotografa Vojislavu Voju Pešterca koji je, oduševljen lepotom ovog arhitektonskog kompleksa, u jednom dahu 18. februara 2012. napravio seriju crno-belih fotografija. Upravo te fotografije na kojima se vidi posebnost ovog arhitektonskog, kulturnog i zabavnog kompleksa biće predstavljene na izložbi u Institutu Servantes u Beogradu. Beograđani će imati jedinstvenu priliku da se upoznaju sa lepotom ovog kompleksa ali iz ugla jednog srpskog autora, fotografa Vojislava Pešterca.

Grad umetnosti i nauke (Ciudad de las Artes y las Ciencias) nalazi se u Valensiji i predstavlja pravo arhitektonsko remek delo projektovano od strane Santjaga Kalatrave i Feliksa Kandele. Do danas ovaj kompleks jedan je od najistaknutijih primera moderne arhitekture. U okviru ovog kompleksa nalaze se između ostalog planetarijum, galerije, okeanografski park, opera i muzej nauke. Prostire se na 350.000 kvadratnih metara i smatra se jednim od najznačajnijih arhitektonskih projekata u Španiji u protekloj deceniji.

Izložbu organizuju Institut Servantes, Foto savez Srbije i Foto kino klub Čačak.