istost 3a 2008

DUPLEX#05

Prezentacija radova umetnica Ane Šimić i Anke Gardašević , u okviru kuratorskog projekta DUPLEX, renomiranog internacionalca Mihaela Milunovića, biće održana u petak, 8. novembra od 20h u UK Parobrod.

U petom izdanju projekta DUPLEX dve umetnice, zauzeće prostor galerije svojim skulpturalnim radovima, fotografijama, video radovima i instalacijama.

“Pristup formi Ane Šimić je vrlo često vezan za jedan “avetinjski” i “fantomski” materijal – često smatran samo intermedijalnim u fazi izrade skulpture – za gips.

Gips daje tu neobičnu drugost, ostvarenu limbo-poetikom samog materijala. Njeni radovi podsećaju i na votivne, voštane darove u formi organa i delova tela, iz doba starog rima, opstale do današnjeg doba. Njena srca, ipak zastrta su “miljeom”, zapravo jednom drugom tananom ali ipak vajanom formom, višestruko simboličkom opnom, vezanu za rad ženskih ruku, umešnost, i estetiku paterna ili ornamenta.

Anka Gardašević takođe registruje, i beleži forme otiskujući ih ( kao u radu Porodični portreti) birajući segment tela kao deo koji identifikuje ličnost – ali je na sličan način i izvestan memento , koji postoji i kod Ane Šimić – sećanje na oblik je njegov neposredan otisak, kao deo rituala, zaveštanja, arhive. Anka Gardašević interpretira svet oko sebe kroz odnos sa sopstvenim telom – kroz refleksije. Te refleksije su ponekad vezane za smrtnu, taštu telesnu suštinu, u kojima se lice subjekta skriva ili izmiče, namerno uspostavljajući anonimat, uopštavajući prazninu.” – Mihael Milunović.