IMG 5515

Dodeljene nagrade na 54. Oktobarskom salonu

Žiri je odlučio da ove godine učini mali presedan i doneo je odluku da Nagradu podele četiri umetnice, od kojih sve četiri dobijaju zasluženu čast a četvrta dobija i čast i novac.

 Nagradu dele tri feministička rada koja se bave pozicioniranjem žena u društvu:

1. Fljaka Haliti za video instalaciju Ja, ti i sve koje znamo (2010-2011)

2. Lana Čmajčanin 166987 uboda (2012), vez

3. Adela Jušić Ride to Recoil (2013), fotografija, zvuk

Novčana nagrada dodeljena je umetnici Andrei Palašti iz Novog Sada za prostornu instalaciju Balkan Disco, 2010-2012. Žiri je nagradu obrazložio sledećim rečima:

Ova instalacija vizuelno i prostorno istražuje popularnu kulturu koja nastaje u dijasporičnom kontekstu i iziskuje prihvatanje „specifičnog“, odnosno „novog“ životnog stila. Ovaj novi kontekst je teško opterećen problemima i nerešenim pitanjima kojima se upravlja postojeći kontekst „kod kuće“. Postavka instalacije, sa ikoničnim elementima (portretima na fotografijama) i osvetljenjem, kritikuje sablasne ideologije nacionalizama.

O Nagradi 54. Oktobarskog salona odlučivao je tročlani Žiri, koji je ove godine radio u sastavu: Bojana Pejić, istoričarka umetnosti i kustoskinja iz Beograda koja živi i radi u Berlinu (umetnička direktorka 49. Oktobarskog salona), Dirk Moleman, kustos Instituta za umetnost u javnom prostoru u Grazu (Universalmuseum Joanneum) i Vladimir Miladinović, prošlogodišnji laureat Nagrade Oktobarskog salona.

 Ovogodišnja dobitnica Nagrade Kulturnog centra Beograda, koja podrazumeva organizovanje samostalne izložbe 2015. godine u jednom od galerijskih prostora Centra, je Margareta Kern za video rad, Stanje (i ) tela(o), iz eksperimentalnog ciklusa Kome pripada svet, iz produkcije 2013. godine.

Žiri je razmatrao nekoliko radova izloženih na ovogodišnjem Salonu, ali se odlučio za rad Margarete Kern sa sledećom argumentacijom: “U duhu najbolje tradicije postfeminističke umetnosti i prakse i istorijskog aktivizma iz 70ih i 80ih godina XX veka, u svom stvaralačkom konceptu autorka koristi ljudsko telo i telesne radnje kojima se prikazuju dramatični vizuelni doživljaji i ekspresivna stanja u slikama političke i socijalne pobune…”

Žiri koji je odlučivao o Nagradi Kulturnog centra Beograda radio je u sastavu Svetlana Petrović, Gordana Dobrić i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović.

Posle šest nedelja trajanja, 54. Oktobarski salon NIKO NE PRIPADA TU VIŠE NEGO TI završava večeras performansom umetnice Lale Raščić “Bilo koji objekat” u 19 sati a potom sledi koncert Ane Ćurčin.