Kuća Kralja Petra I: Plakati “Solidarnosti”

 

Ambasada Republike Poljske u Beogradu, Gradska opština Savski venac, i Kuća Kralja Petra I i Dečji kulturni centar „Majdan“ organizuju otvaranje izložbe  Plakati “Solidarnosti” iz perioda 1980-1989, u utorak, septembra, u 19 časova. Izložba u Kući kralja Petra I će biti otvorena za posetioce do 22. septembra, radnim danima od 12 do 18 časova i subotom od 10 do 14 časova.

Izložbu će otvoriti Dagmara Luković, ataše za kulturu Ambasade Poljske  i Dušan Dinčić, predsednik GO Savski venac.

Izložba  Plakati „Solidarnosti” iz perioda 1980-1989 je nesvakidašnja zbirka radova koji se izdvajaju neverovatnom jačinom umetničkog izraza, emotivnim nabojem i jednostavnošću grafičkih formi. Ona je istovremeno i umetnički dokument vremena kada je rođena „Solidarnost”, perioda vanrednog stanja u Poljskoj, kao i ondašnje svakodnevice i društveno-kulturnih promena koje su se tada desile u Poljskoj.

U sredu, 16. septembra 2015, u 19 časova, kao prateći program u sklopu izložbe “Plakati solidarnosti”, u Kući kralja Petra I, biće održana projekcija dokumentarnog filma “Zov slobode”, reditelja: Lešek Gnojinski (Leszek Gnoiński), Vojćeh Slota (Wojciech Słota). Ulaz je slobodan.

Neobičan dokumentarni  i muzički film (2009 god.). Ovo je istorija rok muzike  u Poljskoj u 80-tim i godinama i zvezdi rok scene. Film na svojevrstan način predstavlja „rođenje” i razvoj rok muzike u Poljskoj od koncerta Rolling Stonsa u Varšavi 1967. godine do pada komunizma 1989. godine.  Bogate uspomene i anegdote zvezda rok scene čine draž ovog neobičnog dokumentarca tog doba i sigurno gledaoce neće ostaviti ravnodušnim. Film je takođe priča o doprinosu i ulozi rok muzičara u obaranju komunizma u Poljskoj.